Hlavní obsah

V cestě stojí Švýcarsko. Způsob, jakým si vyšláplo na Kanadu, budí respekt

MANNHEIM

Švýcarsko. Vítěz základní skupiny B a jeden ze dvou dosud neporažených mužstev na probíhajícím mistrovství světa čeká české hokejisty v sobotu na úvod osmifinalové skupiny. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky jsou povzbuzeni cennou výhrou nad Švédy, nyní jim ovšem v cestě stojí možná ještě silnější protivník. Způsob, jakým si země helvétského kříže poradila s Kanadou, totiž budí respekt!

Foto: Petr Josek, Reuters

Radost hokejistů Švýcarska po brance do sítě Kanady.

Článek

Byl to pro švýcarský hokej úžasný zážitek. V zápase s Kanadou mél převahu nejen v hledišti, ale překvapivě i na ledě. Konečná výhra 4:1 tak byla naprosto zaslouženou. „Ten zápas jsem viděl na vlastní oči. Švýcaři hráli opravdu výborně, Kanaďany k ničemu nepustili,“ všiml si obránce Ondřej Němec, který byl v pátek spolu s dalším obráncem Mojžíšem dopsán na českou soupisku a proti Švýcarsku tak poprvé vyjede na led.

Sílu Švýcarů si dobře uvědomuje i trenér Vladimír Růžička. „Hrají dobře, dařilo se jim už na olympiádě. Hodně brání, oba gólmani jim chytají výborně,“ všiml si kouč který považuje za velkou soupeřovu výhodu, že mužstvo už je dlouhou dobu prohromadě a jeho složení se prakticky nemění. „V tom mají obrovskou výhodu, to je jasné. Hráčů z NHL nikdy moc nemají, mužstvo je tak na všech akcích pořád stejné.“

Do hry zasáhne všech osm obránců

Se svými asistenty na páteční podvečer nachystal sledování videa. „Máme všechny jejich zápasy natočené, takže si je rozebereme. Hlavně ten s Kanadou,“ řekl Růžička, který den před zápasem zapsal na soupisku poslední tři jména, obránce Němce s Mojžíšem a brankáře Štěpánka. Rozhodování, koho na soupisku doplnit, mu ulehčil fakt, že bek Filip Novák si poranil rameno a šampionát pro něj skončil.

Proto se Růžićka rozhodl pro sázku na další dva zadáky. „Jinak bychom zapsali jednoho obránce a jednoho útočníka. Vidím, že pro šest beků je to náročné, lezou po čtyřech. I proto bych chtěl, abychom proti Švýcarům začali na čtyři obranné řady a pak to třeba stáhneme,“ má Růžička v plánu.

V brance znovu s Vokounem

O tom, jestli ponechá útočné formace ve stejném složení jako proti Švédsku, Růžička ještě jasno neměl, co ale věděl na sto procent, že mezi tři tyče se znovu postaví Tomáš Vokoun. „Proti Švédsku byl vynikající. V důležitých momentech všechno pochytal a na něm se staví zápas,“ uvedl Růžička na gólmanovu adresu.

Češi budou opět spoléhat na brankářskou jedničku Tomáše Vokouna.foto: Reuters/Petr Josek

Právě zápas se Švédskem by měl být návodem, jak uspět i proti Švýcarům. „Pokud budeme hrát jako proti Švédsku, určitě se nemáme za co stydět a každý to ocení. Čeká nás těžké utkání, od kterého se zase můžeme odrazit výš,“ myslí si Růžička. „Švýcaři dobře bruslí, jsou agresivní. Moc toho nevymýšlí a hned se tlačí do brány. Bude to fyzicky náročný hokej. Musíme hrát dobře z obrany a chodit do rychlých protiútoků,“ nabádá útočník Petr Vampola.

Švýcary nepodcení

Toho, že by po výhře nad Švédy mužstvo přistoupilo k zápasu se Švýcarskem ve stylu, že se nemůže nic stát, se Růžička neobává. „Doufám, že jsme se už ponaučili. Asi nebudeme podceňovat Švýcarsko, které porazí Kanadu.. To vůbec nepřipadá do úvahy. Hráči sami vědí, že to je stejně tak důležitý zápas jako se Švédskem.“

Reprezentace se se Švýcary na mistrovstvísvěta utkala naposledy před dvěma lety v Québecu, tehdy v osmifinalové skupině vyhrála jednoznačně 5:0. Letos sehrála se zemí helvétského kříže před šampionátem dva přípravné zápasy. Nejprve v Oltenu prohrála 1:4, odvetu v Ambri pak zvládla a zvítězila 3:1.

Utkání v Mannheimu začíná ve 20:15. Přímým přenosem jej vysílá Česká televize, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Předpokládaná sestava ČR:
Vokoun - Rozsíval, Čáslava, K. Rachůnek, Gřegořek, Němec, Blaťák, Mojžíš, Barinka - Jágr, Červenka, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Vampola, Novotný - M. Růžička, Koukal, Hubáček.

Reklama

Související témata: