Hlavní obsah

Bratislavané si nechtějí udělat ostudu, před šampionátem uklízejí

BRATISLAVA

Bratislavané si během hokejového mistrovství světa nechtějí udělat ostudu kvůli špinavému městu, rozhodli se proto sami začat s uklízením. Skupiny dobrovolníků se setkávají o víkendech, sbírají odpadky na ulicích, natírají odpadkové koše nebo sázejí květiny. K brigádníkům se přidali i někteří komunální politici včetně primátora Bratislavy. Magistrát chce přilákat co nejvíc lidí k čištění města, a proto se rozhodl vylosovat desítku z nich, které odmění vstupenkami na jeden ze zápasů slovenské hokejové reprezentace.

Foto: 2011 IIHF World Championship, Slovakia

Jedna z podob vzhledu autobusů na hokejovém mistrovství světa na Slovensku.

Článek

Aktivisté se začali organizovat před několika týdny na sociální síti Facebook, jejich skupiny už mají tisíce příznivců. Do ulic ovšem vyšly pouze desítky z nich. Město brigádníkům poskytlo potřebná povolení, nářadí anebo pomohlo z odvozem odpadků. Začalo dokonce samo organizovat dobrovolnické akce. "Čištění kolem novoměstského nádraží bude obohaceno o losování vstupenek na přípravný zápas slovenských hokejistů s Běloruskem," řekl ČTK mluvčí primátora Ľubomír Andrassy.

Bratislavané už mezitím vyčistili několik ulic i náměstí před hlavním nádražím. "Mělo by to dělat město, ale když jsou neschopní, tak to uklidíme sami," řekla deníku Sme jedna z brigádnic. Tento víkend se chtějí sejít na dalších čtyřech místech, kromě uklízení plánují vysadit květiny u jednoho z mostů přes Dunaj.

Bratislava kvůli nedostatku peněz před začátkem šampionátu, který je největší sportovní akcií v novodobé historii země, do úpravy veřejných prostor výrazněji neinvestovala. Zchátralé nebo zanedbané stavby mají zahalit reklamní plochy. Místa, kde se zřejmě budou zahraniční hokejoví příznivci nejčastěji pohybovat, si vzali na starost dobrovolníci.

Mistrovství světa začne 29. dubna, finálový zápas se bude hrát 15. května. Dalším dějištěm šampionátu jsou východoslovenské Košice, slovenská i česká reprezentace své zápasy v základní skupině odehrají v hlavním městě.

Reklama

Související témata: