Hlavní obsah

Čtvrtfinále gigantů ovládlo Rusko. Kanadu poslalo domů za tři minuty

BRATISLAVA

Bitva gigantů skončila. Ve čtvrtfinále mistrovství světa se musel sklonit tým ze zámoří, Rusko porazilo Kanadu 2:1 a postoupilo do semifinále, kde se potká v pátek s Finskem. Souboj musel poslat jednoho velkého hráče domů. Zápletku ovládl tým, který prohrával, kterému videorozhodčí neuznal gól, který ale zápas otočil a proto jde dál. Kanaďané do 50. minuty vedli, ale během tří minut se vše otočilo. Letenky domů musí předčasně zařizovat tým Javorového listu.

Foto: Grigorij Dukor, Reuters

Hokejisté Ruska oslavují výhru nad Kanadou a postup do semifinále MS na Slovensku.

Článek
Fotogalerie

Gólu se v první třetině fanoušci v Orange areně nedočkali, ale rozhodně se nenudili. Rusové i Kanaďané nezůstali nic dlužni své pověsti. Šlo o střet hokejových velmocí. Hráči vedení Kenem Hitchcockem nastoupili ve velkém náporu, výběr Vjačelava Bykova se zmohl jen na bránění, ale i on si postupem času vypracoval šance. Gól ale nepadl.

V prostřední části si o jeden polepšila Kanada. Do brejku se ve 26. minutě dostal Jason Spezza a Konstantin Barulin nestačil udělat vůbec nic. Početná ruská enkláva v hledišti si jen smutně oddychla.

„Nemůžeme vyhrát tento turnaj bez toho, aby se rozštěkali naši nejlepší psi," prohlásil na šampionátu kanadský kouč Ken Hitchcock. Právě se jeden ozval. Fanoušci se dále bavili, viděli ukázku nasazení a rychlosti.

Zklamaní Kanaďané po prohraném čtvrtfinále s Ruskem.foto: Reuters/Petr Josek

Třikrát práce pro lékaře ve druhé třetině 

Nudou netrpěli ani lékaři obou týmů. Nejdříve odjel s krvavým nosem Andrew Ladd, když ho přimáčkl na hrazení známý obr Jevgenij Arťuchin.

Za chvíli vyfasoval trest John Tavares, když po jeho zákroku zůstal ležet Ilja Kovalčuk, hokejka mu roztrhla horní ret. Ale opakované záběry ukázaly, že šlo o hůl spoluhráče.

Největší hvězda ruského týmu Alexander Ovečkin (vpravo) se snaží udělat kličku Kanaďanovi Gragnanimu.foto: Reuters/Grigorij Dukor

Do třetice se nechtěně předvedl Alexander Ovečkin. Jeho zablokovaná střela našla jiný cíl, než měl ruský snajpr v úmyslu. Puk se zastavil o nos Marca Methota.

Po čtyřiceti minutách vedla Kanada, která využila ruského zaváhání ve středním pásmu. Rusové měli šance, ale Jonathan Bernier byl nepřekonaný. A to ani při přesilových hrách.

Dva góly ve třech minutách a Rusko otočilo zápas 

Začátek další třetiny přinesl moment, který rozdělil všechny na dva tábory. Ilja Nikulin vystřelil od modré čáry, puk se zastavil o horní tyčku a spadl na led. Za čáru, nebo ne? Otázka po 116 sekundách třetí dvacetiminutovky. Podle verdiktu  videorozhodčího, jímž byl Čech Pavel Halas, ne, hlavní sudí rozpažil a zůstal stav 1:0 pro Kanadu.

Ruská euforie na ledě i v hledišti. Sborná právě otočila čtvrtfinále s Kanadou a vykročila za postupem.foto: Reuters/Petr Josek

Hokejová show ale pokračovala dále a gradovala. Arťuchin si šel odpočinout na trestnou lavici, dohrál hráče, který už neměl puk. Pokud by Kanaďané využili tuto početní výhodu, byli by blízko semifinále, ale stal se pravý opak. Alexej Kajgorodov srovnal při vlastním oslabení. Obelstil na vlastní modré čáře dva protihráče a z brejku se v 50. minutě nemýlil - 1:1.

A Rusové promluvili i podruhé. A definitivně. Dlouho to netrvalo. V 53. minutě přiblížil semifinále evropskému týmu Kovalčuk. Více se už nestalo, Rusko jde dál, Kanada letí domů.

Hlasy po utkání
Ilja Kovačuk: „Mezi Ruskem a Kanadou je velká rivalita a my máme mladý tým plný emocí. Nejdůležitější bylo vyhrát a jít do semifinále, ukázali jsme charakter a náš brankář byl vynikající.“
Ken Hitchcock: „Oba týmy ukázaly srdce. Naše chyba byla, že jsme nedali gól na 2:0. Byla to skvělá hra, obě mužstva zaslouží uznání.“
Vjačeslav Bykov: „Byl to jeden z nejlepších zápasů na turnaji. Zápasy Ruska a Kanady jsou vždy zajímavé. Škoda, že se tyto velké hokejové národy potkaly už ve čtvrtfinále, protože jeden musí jet domů.“
Dion Phaneuf: „Je to strašný pocit, přijeli jsme sem vyhrát, skončili jsme moc brzy, je to velké zklamání."
MS v hokeji - čtvrtfinále
Kanada - Rusko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 26. Spezza (Pietrangelo) - 50. Kajgorodov, 53. Kovalčuk (Radulov, Kalinin). Rozhodčí: Lärking (Švéd.), Kurmann - Arm (oba Švýc.), Děďulja (Běl.). Vyloučení: 6:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 9300.
Kanada: Bernier - Phaneuf, Burns, L. Schenn, Methot, Pietrangelo, Colaiacovo, Gragnani - Neal, Spezza, Nash - Clutterbuck, Zajac, Ladd - Eberle, Duchene, E. Kane - Stewart, Tavares, Skinner - Vermette. Trenér: Ken Hitchcock.
Rusko: Barulin - Aťjušov, Tjutin, I. Nikulin, Jemelin, Kornějev, Kalinin, Kulikov - Radulov, Těreščenko, Kovalčuk - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Afinogenov, Gorovikov, Ovečkin - Kuljomin, Arťuchin, Kajgorodov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: