Hlavní obsah

Debakl, kolaps a totální ponížení. Tak píše po finále rozčarovaný švédský tisk

STOCKHOLM

Rozčarování z vysoké finálové porážky 1:6 s Finskem čiší po skončení hokejového mistrovství světa ze stránek švédského tisku. Místo devátého titulu, k němuž Švédy v neděli večer v Bratislavě přiblížil i vedoucí gól, přišel po výpadku v závěrečné třetině nečekaný debakl.

Foto: Jan Koller, ČTK

Hokejisté Švédska nemohli porážku ve finále rozdýchat.

Článek

"Tohle stříbro možná mělo být pro všechny velkou radostí. Jenomže teď po zápase tomu tak není," citoval deník Svenska Dagbladet obránce Davida Petraseka, jehož chyby přispěly k obratu ve vývoji finálového utkání.

Syn českého emigranta David Petrasek (vlevo) měl svými chybami velký podíl na debaklu švédského týmu.foto: Reuters/Grigory Dukor

"Ty medaile teď vypadají úplně bezcenné, doceníme je asi až později," přidal se další zadák Staffan Kronwall. "Chtěli jsme zlato a dlouho vše vypadalo o.k., jenomže pak přišlo pár chyb v závěru a my jsme se už nedokázali zvednout," posteskl si další švédský smolař Loui Eriksson.

Svenska Dagbladet připomíná, že od svého prvního zlata z MS 1995 Finsko prohrálo čtyři finále mistrovství světa, jedno finále Světového poháru a jedno na olympijských hrách. Během této doby získalo Švédsko dva tituly mistrů světa a jedno olympijské zlato. Nyní však jednoznačně kraluje Finsko, které navíc právě spolu se Švédskem za rok uspořádá příští MS.

Také Dagens Nyheter lituje nezdařeného švédského úsilí o devátý titul mistrů světa a připojuje, že podle předpokladů mělo být finále především duelem gólmanů Fastha a Vehanena. V první části hry skutečně dominovala obrana a žádný z brankářů nemusel při absenci dobrých střeleckých šancí podnikat žádné zázračné zákroky.

Z 0:1 na 6:1 a pak smrt

Vedoucí gól v druhé části hry dodal Tre kronor sebevědomí a zvýšení viselo ve vzduchu. Devatenáct a půl minuty byli čeští semifináloví přemožitelé lepší, jenomže pak přišel radikální obrat a z 0:1 Finové otočili na konečných 6:1. "Tím, co rozhodlo, možná bylo už finské vyrovnání," konstatuje deník.

List Aftonbladet si zvlášť všímá paradoxu, který po finále prožil brankář Viktor Fasth. Na jedné straně šest obdržených gólů v samém závěru mistrovství, na druhé tituly nejlepšího brankáře a nejplatnějšího hráče turnaje. "Viktor odvedl dobrou práci, to my jsme jej nepodrželi. Šest puků za jeho zády není jeho chyba," řekl Patrik Berglund, který byl spolu s Fasthem zvolen do All Star týmu šampionátu.

Nejlepší brankář turnaje cítí prázdnotu

Agentura TT cituje zároveň šťastného i nešťastného brankáře, podle něhož právě po způsobu, jímž Švédové s Finy prohráli, je těžké se radovat z jakékoli ceny. "Cítím jen prázdno, tolik jsme se na zápas těšili. Hráli jsme docela dobře v prvních dvou třetinách, ale při celkovém pohledu jsme dostali velkou nedostatečnou."

Nešťastný "hrdina" šampionátu brankář Viktor Fasth.foto: ČTK/AP

TT v dodatku na Fasthovo téma hledí však i do budoucnosti a před rokem ještě zcela neznámého brankáře již v dohledné době vidí na soupisce některého z klubů NHL, třebaže Fasth má se stockholmským AIK smlouvu ještě na příští dva roky. Zástupci AIK agentuře potvrdili, že riziko, že Fasth z jejich soupisky zmizí, je velké.

Sám Fasth však bezprostředně po šesti finských gólech za svými zády odmítl spekulace o budoucnosti komentovat. Třebaže, jak TT uzavřela, právě jeho stříbro může mít nakonec cenu zlata.

Související témata: