Hlavní obsah

Golonka před zápasem s Čechy chválí Pavelce a varuje před Jágrem

BRATISLAVA

Prestižní souboj českých a slovenských hokejistů v pátečním utkání osmifinálové skupiny mistrovství světa v Bratislavě rozhodne podle legendy československého hokeje Jozefa Golonky herní disciplina. Slováci, kteří si ze základní skupiny nepřenesli do dalších bojů ani bod, by podle něj při troše štěstí mohli uhrát dobrý výsledek. Tým kanadského trenéra Glena Hanlona však musí ubránit hlavně českou hvězdu Jaromíra Jágra.

Foto: Jan Koller, ČTK

Jaromír Jágr na tréninku české reprezentace

Článek

"Bude rozhodovat jedna věc, která nám nejvíc chybí, a to je herní disciplína. Nemůžeme se nechat vylučovat. Musíme dávat pozor na Jágra, rozhodl zápas s Finskem. V rozhodujícím okamžiku je na rozhodujícím místě a dá rozhodující gól. S Červenkou vytvářejí úžasnou dvojici," řekl Golonka ČTK. "Já vidím tento souboj jako souboj NHL (Gáborík-Hossa) proti KHL (Červenka-Jágr)," dodal.

Někdejší útočník a trenér slovenské reprezentace nešetřil chválou na výkony českého brankáře Ondřeje Pavelce, kterému ve středečním utkání s Finskem chybělo jen 19 sekund k dosažení druhého čistého konta na šampionátu. "Pavelce pokládám za jednoho z nejlepších brankářů, které jsem viděl. To, co ten chlap pochytal, to nebyl jen zápas s Finskem, ale on pochytal už v předchozích utkáních všechno, co se téměř nedalo chytit," uvedl Golonka.

Naproti tomu slovenská obrana prý nestojí na pevných nohách. "Slovenská defenziva není propracovaná. Jedna věc ale je, které hráče máme volné. Samozřejmě, že trenér se snaží postavit to nejlepší, ale chybí Zdeno Chára," uvedl Golonka. Boston pod vedením obrovitého obránce bojuje o Stanleyův pohár ve druhém kole play off proti Philadelphii, za kterou hraje další bek Andrej Meszároš. Kvůli zranění se do Hanlonovy nominace nedostal Andrej Sekera z Buffala, nejproduktivnější obránce základní části NHL Ľubomír Višňovský zase kvůli problémům s ramenem nastoupil na šampionátu až ve třetím utkání slovenské reprezentace.

Golonka ale připomíná, že defenziva není pouze záležitostí obránců. "K obraně patří i pomoc útočníků a myslím si, že tam to není ještě ideální," řekl. Zaváhání ve slovenské obraně využily týmy Německa i Ruska, které Slováky přehrály shodně o jeden gól.

Slováci potřebují v pátek bodovat, aby postup do bojů o medaile měli ve vlastních rukou. Zatímco Česko jako jediný tým neztratil na šampionátu ani bod, slovenská reprezentace po nepřesvědčivém výkonu porazila jen Slovince, kteří hrají o udržení v elitní kategorii. "Já bych to přirovnal k tomu, že chceme obírat hrušky, které jsou na samé špičce stromu a je velké riziko, zda nespadneme dolů," řekl Golonka k šancím Slováků na postup do čtvrtfinále. "Ty výkony jsou dobré. Třešnička na dortu jsou góly a ty nedáváme. Máme nízkou efektivitu. K výhře je třeba trochu štěstí, jako měli čeští hráči proti Lotyšsku," doplnil.

Slovenský tisk spekuluje, zda se domácímu týmu podaří zopakovat husarský kousek z roku 2006, kdy Slováci postoupili do čtvrtfinále poté, co si ze základní skupiny do dalších bojů stejně jako letos nepřenesli ani bod.

Reklama

Související témata: