Hlavní obsah

Když ani zlato nestačí. Švédové na posledních dvou MS prodělali desítky miliónů

Stockholm/Praha

Když v květnu zdvihal výběr Tří korunek nad hlavu pohár pro hokejové mistry světa a po dlouhých sedmadvaceti letech tak zlomil prokletí pořadatelských zemí, propuklo ve Švédsku nadšení. To za necelý měsíc postupně doznívá, naopak se teď dostavuje zklamání. Tamější hokejová asociace totiž počítá finanční ztráty, které ze šampionátů 2012 a 2013 spolupořádaných s Finskem utržila...

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Týmové foto hokejových mistrů světa ze Švédska pro rok 2013.

Článek

Přesná čísla sice budou známa až v průběhu srpna, švédská hokejová asociace však na svém výročním zasedání oznámila, že z posledních dvou MS očekává ztrátu v hodnotě 20 až 25 miliónů švédských korun (v přepočtu 60 - 75 miliónů českých korun).

„Letošní domácí šampionát skončil skvělým sportovním úspěchem, když jsme získali zlato. Ale když vypočítáváme finanční výsledky dvou posledních MS, úspěch to není. Ba právě naopak, je to pro nás organizátory obrovské zklamání," řekl pro server eurohockey.com předseda švédského svazu Christer Englund.

Když Švédové pořádali domácí šampionát v roce 2002, skončili v kladných číslech. A to i přesto, že tehdy činila průměrná návštěvnost 5 400 diváků na zápas, což je o 100 fanoušků méně než letos. I ceny vstupenek přitom byly před jedenácti lety nižší. „V porovnání s rokem 2002 vzrostly náklady o 65 milióny švédských korun (195 miliónů českých korun)," vysvětluje příčinu Englund.

Reklama

Související témata: