Hlavní obsah

Na mistrovství světa jede šest hráčů z NHL včetně Jágra a Hertla. Růžička povolal i Vitáska či Zaťoviče

Praha
Aktualizováno

Šest posil ze zámořské NHL včetně útočníků Jaromíra Jágra nebo Tomáše Hertla zařadil kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička do své nominace pro mistrovství světa v Minsku, které začíná v pátek. Širší kádr čítá sedmadvacet jmen a objevuje se v něm i několik překvapivých jmen, jako třeba liberecký obránce Ondřej Vitásek, nebo útočníci Martin Zaťovič z Karlových Varů a Jiří Sekáč z pražského Lva.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér národního týmu Vladimír Růžička oznámil nominaci na blížící se MS.

Článek

„Rozhodování koho vzít nebylo jednoduché a hodně jsme nad tím dumali. Po turnaji Euro Hockey Tour ve Švédsku jsme se přiklonili pro trošku zkušenější hráče," uvedl Růžička na tiskové konferenci na ruzyňském letišti, když se mužstvo vrátilo ze Stockholmu.

„Před čtrnácti dny bychom nominaci složili malinko jinak, ale mistrovství světa je něco jiného než přípravné zápasy. Můžu vzít jednoho dva hráče, kteří nemají tolik zkušeností. Ale nedovedu si představit, že by jich bylo osm, to by byl strašný risk. Jedeme si totiž pro medaili a ne se jen zúčastnit," vyhlašuje Růžička.

V kádru deset debutantů na MS

Ten do svého výběru zařadil hned deset hráčů, kteří si na šampionátu zahrají poprvé. Jde o obránce Zámorského, Koláře, Jordána, Kindla, Ševce, Vitáska a útočníky Zaťoviče, Gulaše, Sekáče a Sobotku. Právě forvard St. Louis je jediným hráčem, který v reprezentaci dosud neodehrál jediný zápas. Pozvánku už v minulosti sice několikrát dostal, kvůli zranění ale musel vždy odmítnout.

„U nominace útočníků jsem měl víceméně jasno už po čtvrtečním zápasu se Švédy, u obránců jsem si ještě v neděli nechával dvě volná místa," prozradil Růžička a vysekl poklonu třiadvacetiletému Vitáskovi. „Strašně mě překvapil. Ukázal, že mezi obránci si vede velice dobře. Je veliký, vcelku to mydlí a stačí i rychlostně. Na to, jak málo má odehráno, tak třeba proti Finům hrál neskutečně dobře. Že pojede, jsem věděl už ve čtvrtek," řekl trenér.

„Stejně tak Zaťovič byl pro mě obrovským překvapením. I když nemá tolik reprezentačních zkušeností, hrál neskutečně dobře," řekl Růžička, jenž si vybral i pět hráče Lva (Němce, Ševce, Novotného, Klepiše a Sekáče) a Jana Kováře z Magnitogorsku, kteří se s národním týmem kvůli dlouhé finálové sérii KHL dosud nepřipravovali a připojí se k němu v úterý na srazu v pražských Letňanech. Tam se budou premiérově hlásit i posily z NHL Kindl, Polák, Sobotka a Hertl. Kapitánem bude v Minsku Tomáš Rolinek.

Růžička čeká, jak na tom bude Jágr zdravotně

Růžička na soupisku zapíše před startem MS dva brankáře, sedm obránců a dvanáct útočníků. Těch má nyní v kádru přebytek, a tak v průběhu šampionátu pošle dva forvardy domů. Zatím ale nechtěl prozradit, o koho půjde. „Teď zatím třeba nevíme, jaký bude stav Jardy Jágra," připomíná kouč, že legendární útočník odstoupil kvůli naraženému stehennímu svalu ze sobotního zápasu s Rusy a nedohrál ani ten nedělní s Finy.

„Ujišťoval nás, že by měl být do pátku v pořádku, ale s jistotou to nikdo neví. Měl jsem strach, aby nešlo o tříslo nebo přitahovač, ale pokud je to jen naražené, mělo by to být dobré," prohlásil Růžička s tím, že Jágra ještě před odletem čeká vyšetření u docenta Pavla Koláře. Úplně fit ještě není ani Červenka, jenž s týmem kvůli přetrvávajícím problémům s průduškami neabsolvoval už Švédské hry.

Právě z kádru, jenž ve Stockholmu hrál, vypadli například obránci Krejčík s Mojžíšem, nebo útočníci Buchtele, Radil a Nosek. A Růžička přiznává, že aby jeho výběr získal v Minsku vytouženou medaili, bude muset výkony vylepšit. „Musíme zlepšit skoro všechno. Ve všech třech pásmech jsme ve Švédsku dělali na můj vkus strašně moc chyb, takticky se mi hra nelíbila. Budeme na tom ale pracovat," slíbil Růžička.

Reprezentace se do Minsku přesune ve středu, první zápas ji pak čeká o dva dny později proti Slovensku. V základní skupině pak Češi postupně vyzvou ještě Švédsko, Kanadu, Itálii, Dánsko, Norsko a Francii.

Nominace na MS:
Brankáři:
Pavel Francouz (Litvínov)
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák (Petrohrad/KHL)
Obránci:
Martin Ševc
Ondřej Němec (oba Lev Praha/KHL)
Ondřej Vitásek (Liberec)
Petr Zámorský (Zlín)
Jan Kolář (Doněck/KHL)
Michal Jordán (Charlotte/AHL)
Jakub Kindl (Detroit/NHL)
Roman Polák (St. Louis/NHL),
Útočníci:
Jakub Klepiš
Jiří Novotný
Jiří Sekáč (všichni Lev Praha/KHL)
Tomáš Rolinek (Sparta Praha)
Martin Růžička (Třinec)
Martin Zaťovič (Karlovy Vary)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)
Lukáš Kašpar (Doněck/KHL)
Jakub Petružálek (Kazaň/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)
Jiří Hudler (Calgary/NHL)
Jaromír Jágr (New Jersey/NHL)
Tomáš Hertl (San Jose/NHL)
Vladimír Sobotka (St. Louis/NHL)

Reklama

Související témata: