Hlavní obsah

Růžička: Kauzu předávám právníkovi. Svaz za trenérem stojí

Praha
Aktualizováno

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička má i nadále plnou důvěru vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). To se za jednapadesátiletého kouče postavilo poté, co se na internetu objevilo video z jeho jednání s otcem hráče. Nahrávka naznačuje, že muž Růžičkovi zaplatil 500 000 korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Sám Růžička v prohlášení uvedl, že bude celou situaci řešit právní cestou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička (vlevo) a prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek

Trenér národního týmu Vladimír Růžička hovoří s otcem hráče

„Jednoznačnou prioritou ČSLH, trenéra Vladimíra Růžičky a realizačního týmu je úspěšné vystoupení reprezentace na domácím světovém šampionátu. ČSLH i celý realizační tým proto vyvinou maximální úsilí, aby spor, jehož podstata s reprezentací žádným způsobem nesouvisí, nijak neovlivnil přípravu národního mužstva," uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí svazu Zdeněk Zikmund s tím, že Růžička ani vedení svazu se nebudou k celé záležitosti až do skončení šampionátu dále vyjadřovat.

Růžička ve svém prohlášení přiznává, že s otcem hráče prostřednictvím svého kamaráda Jiřího Moučka osobně jednal a převzal od něj částku ve výši 500 tisíc korun. Mělo se ale jednat o sponzorský dar pro Slavii, jejíž A tým v minulé sezóně vedl a v klubu rovněž působil jako generální manažer.

Podle serverů týden.cz a tn.cz dal peníze Růžičkovi Miroslav Palaščák, majitel stavební firmy. Jeho třiadvacetiletý syn David v této sezóně hrál v prvoligovém Mostu a druholigové Bílině. Působil i v juniorce Slavie, a to naposledy na začátku sezóny 2011/12.

„O vývoji jednání i přijetí hotovosti jsem v obou případech bezodkladně informoval tehdejší předsedy představenstva klubu, s nimiž jsem také průběžně konzultoval další postup tak, aby nebyl poškozen klub. Vzhledem k absenci právní dokumentace však peníze nemohly být zaúčtovány, a proto jsme se dohodli, že je uložím do trezoru. Součinnost k zajištění dokumentace však otcem nebyla delší dobu poskytnuta, načež následně peníze požadoval zpět jako půjčku, o níž se při jednáních rovněž hovořilo. Proto byla celá částka v listopadu 2014 bezhotovostní transakcí vrácena, čímž jsem považoval celou záležitost za uzavřenou," uvedl Růžička.

Růžička: Odmítám, že bych se obohatil na úkor Slavie

„Kategoricky tedy odmítám, že bych se na úkor klubu obohatil, jednal jakkoliv nestandardně či dokonce nezákonně. Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče. Celou kauzu vnímám jako uměle vykonstruovanou a účelově načasovanou do doby vrcholících příprav na mistrovství světa s cílem poškození mojí osoby a hokejové reprezentace," doplnil Růžička, který celou věc předal svému právnímu zástupci. Ten v následujících dnech podnikne nezbytné kroky.

Podle videa natočeného skrytou kamerou měl rodič Růžičkovi zaplatit během dvou let dvakrát částku 250 tisíc korun. Výměnou za to předpokládal, že jeho syn bude v klubu hrát soutěžní zápasy. To se ale nestalo, chlapec s týmem jen trénoval.

V neděli se k celé záležitosti vyjádřila Slavia, její majitel Vladimír Pitter prohlásil, že si klub není vědom, že by v daném období obdržel sponzorský dar. „V každém případě se budu snažit zjistit, o koho se mohlo jednat, protože indicií je tam tolik, že společně s některými lidmi v klubu budeme schopni zanalyzovat, o koho se mohlo jednat. Pakliže se nám to podaří, tak podle toho zaujmeme další postoj, protože nenechám takto poškozovat jméno Slavie. V každém případě nyní mohu potvrdit, že se jednalo o osobní aktivity pana Růžičky a nikoliv o klubové a ze vzniklé situace jsem velmi zaskočen," řekl Pitter.

Co si myslíte o videu s Vladimírem Růžičkou?
Růžička bral úplatek
67 %
Šlo o nedorozumění, Růžička otci nic neslíbil
33 %
Celkem hlasovalo 39756 čtenářů.

Reklama