Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:5Skvělý Jágr pět minut před koncem zlomil Finy. Čeští hokejisté si na MS zahrají o medaile!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Kovář 0 : 1
18. Ruutu 1 : 1
24. Jokinen 2 : 1
34. Jágr 2 : 2
36. Kovář 2 : 3
45. Barkov 3 : 3
56. Jágr 3 : 4
60. Sobotka 3 : 5
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace klíčový duel na mistrovství světa zvládla! Národní tým ve čtvrtfinále porazil Finsko 5:3 a na domácím šampionátu bude bojovat o medaile. Vítězný gól vstřelil necelých pět minut před koncem Jaromír Jágr, který se v utkání trefil dvakrát stejně jako Jan Kovář. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se o finále utkají v sobotu od 15:15 s Kanadou, s níž v základní skupině prohráli 3:6.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr se raduje z rozhodujícího gólu ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Finsku.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci ve čtvrtfinále

Český tým nastoupil do klíčového duelu v nejsilnějším možném složení. Do sestavy se vrátil uzdravený Klepiš, který vytvořil elitní formaci se Sobotkou a Voráčkem. K velké radosti českých příznivců nechyběl v zápase ani Jágr, jenž nastoupil ve druhé lajně spolu s Červenkou a Novotným.

Češi hnáni dopředu vynikajícími diváky mohli zaskočit Finy bleskovým gólem hned v úvodu. Červenka našel mezi kruhy zcela osamoceného Novotného, tomu ale střela nesedla a skončila mimo. Na druhé straně si šanci vytvořili i Finové, Kemppainen však v dobré střelecké pozici minul Pavelcovu klec.

Finové podle očekávání výborně bránili a Češi se obtížně prodírali jejich obranným valem. V 9. minutě však vyprodaná O2 arena poprvé bouřila. Erat vyhrál souboj u mantinelu, našel Kováře, který rychlou střelou procedil puk mezi Rinneho betony. Národní tým mohl vzápětí zvýšit vedení v přesilovce. Sobotka ale z kruhu nepřelstil Rinneho, který si následně poradil i s dorážkou Jágra.

První třetina byla jasně v režii domácích, kteří pozorně bránili a nepouštěli soupeře do šancí. Seveřané vyslali v úvodní periodě na českou branku jen tři střely, přesto se jedna z nich ujala. Pomohlo jim chyba i štěstí. V 18. minutě se střela Kontioly odrazila ve skrumáži před volného Ruutua a ten bezpečně nasměroval puk do odkryté klece.

Jágr s Kovářem zařídili obrat

Zkraje prostřední dvacetiminutovky, do které nenastoupil zadák Ondřej Němec, byl blízko druhého zásahu Pesonen, Pavelec ale jeho pokus zblízka betonem výtečně vyrazil. Výběr Suomi se však obratu přece jen dočkal. Pavelec nezkrotil Lepistöho střelu a u tyče číhající Jokinen propasíroval s pomocí obránce Koláře puk do sítě.

Vedoucí trefa Finů český tým nesrazila. Dál se tlačili před Rinneho, do vyložených příležitostí se ovšem nedostávali. Zlom nastal ve 34. minutě. Salmela fauloval Kováře a v přesilovce Češi udeřili. Bránící Kemppainen ztratil hůl, Voráček vypálil, Rinne puk pouze vyrazil a Jágr ho bekhendem zvedl nechytatelně pod břevno. Uběhly jen dvě minuty a zaplněná hala explodovala potřetí. Růžičkovi svěřenci se znovu prosadili v početní výhodě. Situace byla takřka přes kopírák. Voráček střílel, Jágr z dorážky ještě neuspěl, Kovář ale puk za Rinneho záda už dostal.

Ve třetí třetině mohl pojistit vedení Sobotka, samostatný únik ale ke gólu nedotáhl a Finové záhy trestali. Pavelce v bráně zaměstnávali podstatně méně než Češi Rinneho, jenže byli efektivní v koncovce. Jokinen předložil kotouč Barkovovi a ten ranou pod víko srovnal na 3:3.

Jágr rozhodl v závěru

Napětí v O2 aréně rostlo, rozhodnout chtěly oba týmy, velké šance ovšem dlouho nepřicházely. Když už to pomalu vypadalo, že zápas půjde do prodloužení, vzal odpovědnost na sebe Jaromír Jágr! Nejproduktivnější český hráč na turnaji objel branku a našel skulinu v Rinneho výstroji.

V elektrizující atmosféře si Češi závěr už pohlídali. Finové to ještě zkusili v šesti, Sobotka však střelou do prázdné branky pojistil postup.

Češi byli ve čtvrtfinálovém duelu velmi disciplinovaní, pouze jednou se museli bránit v oslabení. Severskému protivníkovi oplatili semifinálovou porážku (0:3) z loňského šampionátu v Minsku.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Praha):
ČR - Finsko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 9. Jan Kovář (Erat, Klepiš), 34. Jágr (Voráček, Jan Kovář), 36. Jan Kovář (Jágr, Voráček), 55. Jágr, 60. Sobotka - 18. T. Ruutu (Kontiola, Lepistö), 24. J. Jokinen (Lepistö, Donskoi), 45. Barkov (J. Jokinen). Rozhodčí: Olenin, Gofman - Lazarev (všichni Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 17 383 (vyprodáno).
ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Novotný, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Louhivaara, Kontiola, T. Ruutu - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Pihlström, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kemppainen, Pesonen. Trenér: Kari Jalonen.
Kdo postoupí ze souboje ČR - Kanada do boje o zlato?
Česko
76,9 %
Kanada
23,1 %
Celkem hlasovalo 122313 čtenářů.

Reklama

Související témata: