Hlavní obsah

Furch vymazal ruské hvězdy. Z premiéry jsem měl jemné brnění, přiznal

Moskva

Čeští hokejisté neuvěřitelným způsobem odmítli nálepku outsidera. Na úvod šampionátu v Moskvě předvedli výkon na podtrženou jedničku, pod senzační výhru 3:0 nad domácím Ruskem se podepsal Dominik Furch 25 úspěšnými zásahy. Gólman, jenž v moskevském Ledovém paláci už loni v prosinci vychytal proti sborné český triumf na Channel One Cupu, parádním výkonem ničil soupeřovy hvězdy.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský útočník Sergej Plotnikov (vzadu) se snaží překonat českého brankáře Dominika Furcha v utkání MS.

Článek
Fotogalerie

„Asi mi tato hala sedí, utkání nám všem perfektně vyšlo. Kluci mi k nule hodně pomohli, protože drželi skvěle pozice a blokovali spoustu střel," těšilo gólmana Omsku. Národní tým vyrukoval i se třinácti debutanty na MS proti sborné s účinnou taktikou a dařilo se mu otrávit jí hru, ať už rychlým přístupem nebo dobrým napadáním už ve středním pásmu.

I když trenéři Furchovo nasazení tajili, gólman přiznal, že věděl dlouho dopředu, na čem je. Nervózní z premiéry nebyl. „Bylo to spíš takové brnění, natěšenost a jak jsme ten zápas rozjeli skvěle, tak to ze mě rychle spadlo," uvažoval Furch a ocenil, že spoluhráči v obraně hráli jednoduše. „Přitom obětavě, jeden za druhého," liboval si.

Nejhůř mu bylo v závěru druhé třetině. „Rusové to tam zamkli, řekl bych skoro na tři minuty a nepustili nás vůbec z pásma. To byl docela kritický moment, tlačili se do nás fest. Ještě předtím mě zachránilo břevno," líčil Furch, jenž dobře cítil, že vývoj utkání nahrává Česku. Rusové ztráceli klid a při power play inkasovali potřetí, což pro ně byla šestá porážka od Česka z posledních sedmi vzájemných zápasů.

„Rusové byli ze všech stran tlačeni do vítězství, jsou na domácím ledě a musel to být pro ně děsný nápor na psychiku. My podle novin mohli jenom překvapit, což se povedlo. O to je všechna ta naše radost sladší. Určitě nám všem dodá sebevědomí, na druhou stranu je to jen jedna výhra ze spousty zápasů, které nás tu čekají. Musíme zahrát takhle dobře i příště," připustil a myslel už na sobotní duel s Lotyšskem. Kdo při něm ale půjde do branky, to trenéři v duchu nastolené tradice tají.

Jak dopadne druhé vystoupení české hokejové reprezentace na MS proti výběru Lotyšska?
Češi vyhrají v základní hrací době
86,6 %
Česko zvítězí po samostatných nájezdech
2,3 %
Češi vyhrají v prodloužení
4,6 %
Lotyši vyhrají v základní hrací době
3,8 %
Lotyši zvítězí po prodloužení
1,3 %
Lotyši vyhrají po samostatných nájezdech
1,4 %
Celkem hlasovalo 23326 čtenářů.

Reklama