Hlavní obsah

Zažívám start turnaje z říše snů, raduje se Furch, který na MS ještě neinkasoval

Moskva

Na mistrovství světa ještě nedostal gól, po Rusech udržel gólman Dominik Furch čisté konto i ve svém druhém zápase, když pochytal všech 26 střel Norů. Svými výkony si řekl o další utkání v brance české hokejové reprezentace, trenér Vůjtek ale zatím neurčil, koho pošle mezi tři tyče v pátek proti Kazachstánu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář české reprezentace Dominik Furch v akci při utkání s Norskem.

Článek

Užíváte si, že i po 120 odchytaných minutách na světovém šampionátu zůstáváte bez inkasovaného gólu?

Zažívám start turnaje z říše snů. Opravdu paráda. Zase bych chtěl ale pochválit kluky v poli, kteří mi hodně pomohli. Stěžejní bylo, že jsme perfektně zvládli první třetinu a měli po ní náskok tří gólů. Potom už se nám hrálo lehčeji.

Myslel jste na nulu už během utkání?

Ke konci zápasu už tahle myšlenka přišla. Podobné úvahy jsou ale ošemetné, proto jsem se snažil zůstat koncentrovaný až do konce. Kolikrát se mi totiž už v kariéře stalo, že jsem byl čistému kontu blízko a ono prd a spadnul mi tam gól. Teď se ale zadařilo.

Zvedá se vám díky tomu i sebevědomí?

Sebevědomí samozřejmě roste, lepší mít dvě nuly než pokaždé dostat pět gólů.

Přestože na vás Norové vyslali o jednu střelu víc než Rusové, bylo pro vás utkání jednodušší než se sbornou?

Dá se to tak říct. I kvůli tomu, že v hale tentokrát nebylo takové vedro. Na druhou stranu jsou zápasy, v nichž nejste pod takovým tlakem, někdy hodně nepříjemné. Ale máme tři body, já nulu, takže paráda.

Kdy vám bylo při utkání nejhůř?

Nepříjemné jsou fáze, kdy tlačíme a soupeř občas ujede do rychlého brejku. Ale těch moc Norové neměli, hráli jsme suprově.

Stačil jste si z branky vychutnat, s jakou chutí tým hrál?

Koukalo se mi na to parádně. Podařilo se nám dát i několik hezkých gólů a z naší hry byla cítit lehkost. Mužstvu se daří, věci nám vycházejí, tak snad forma vydrží co nejdéle.

Navíc góly střílejí všechny čtyři formace, ta třetí teď zařídila hned čtyři.

Je lepší, že nám hra nestojí na jedné formaci nebo nedej bože na jednom dvou hráčích. Jenom dobře, že góly dává více řad.

Máte v hlavách, že byste chtěli základní skupinu vyhrát?

Musíme jít pořád stejně, soustředíme se jen na nejbližší zápas. Přemýšlet o tom, co bude, by totiž mohlo blbě dopadnout. Ale hrajeme nad očekávání dobře.

Reklama