Hlavní obsah

Bek nároďáku a jeho vášeň: Sen pro tátu, sumec horší než činky a jak nebýt za břídila

Jan Škvor (Paříž)Sport.cz

Když si potřebuje od hokeje odpočinout a na čas na něj zapomenout, má hokejista Radim Šimek koníčka, který zaručeně pomůže. Čtyřiadvacetiletý obránce Liberce a české reprezentace je vášnivým rybářem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Obránce české hokejové reprezentace Radim Šimek.

Článek

Kdo vás k rybaření přivedl?

Když mi bylo sedm, vzal mě táta poprvé k řece a ukazoval mi, jak na to. Už děda totiž chytal ryby, přenesl to na taťku a ten teď zase na mě s bráchou. Jsem mu hrozně vděčný, protože je to můj jediný relax, u kterého načerpám energii a trochu si odpočinu.

Jak dlouho jste schopný u vody vydržet?

Přírodu mám moc rád, takže mi nedělá problém si tam sednout klidně na čtyři hodiny. Spolehlivě si tím vyčistím hlavu od hokeje i starostí.

Není vám pak už zima?

Od května už se to dá vydržet, je ale pravda, že třeba zkraje dubna člověk kosu cítí, zvlášť když začne foukat vítr. Nejsem ale takový fanatik jako jiní rybáři, kteří si nastaví budíka a vyrážejí chytat už ve čtyři ráno. Já se prostě probudím, dám si dobrou snídani a pak jdu. Nechodím na ryby kvůli kapitálním úlovkům, ale opravdu kvůli odpočinku. Když mi nějaká ryba zabere, hlavně kapr, je to takový příjemný bonus.

Pouštíte své úlovky zpátky do vody?

Mám to ulehčené tím, že ryby moc nejím. Kapry beru domů jen výjimečně, třeba když na něj babička dostane chuť a zaúkoluje mě.

Cílíte jen na kapry?

Převážně ano, extra trofejní ryby jdou mimo mě. Větší úlovky chytá spíš táta. Když má v létě nahozeno na sumce, do kterých je poslední tři roky pořádně zapálený, kolikrát s ním sedím u vody až do půlnoci. A cítím hroznou radost, když mu sumec zabere. Zvlášť ten, který má třeba 170 centimetrů. Je zážitek tahat takového macka z vody.

Což ale asi není úplně jednoduché...

Fakt to není žádná sranda. Je to živá váha, mnohem lehčí je zvedat činky v posilovně.

Jak nákladné je pořízení rybářského vybavení?

Můžete si koupit prut za tisícovku nebo trochu kvalitnější za pět tisíc. Je to opravdu rozdílné, někteří profesionální rybáři mají prut klidně i za padesát tisíc.

A vy?

Řekl bych, že se pohybuju v průměru. Na cenu příliš nekoukám, když se mi něco líbí, koupím si to. Ale takový blázen, abych vysázel padesát tisíc, zase nejsem. Ani bych takový prut coby amatér tolik nevyužil.

Máte vyhlédnutou destinaci, do níž byste chtěl za rybami vyrazit?

Mám velký sen. Toužím, že jednou vezmu tátu do Španělska na řeku Ebro. Ta je totiž vyhlášená sumci.

V televizi už existují speciální kanály přímo o rybaření. Kouknete na ně občas?

Spíš se inspiruju novými metodami na internetu. Zkouším je okoukávat, abych nebyl za úplného břídila.

Od příští sezóny byste měl působit v NHL. Už jste přemýšlel, jestli si do kufru přibalíte i prut?

Zatím jsem to neřešil. Myslím, že budu mít dost svých starostí s hokejem a životem v zámoří. Kdybych ale občas mohl na ryby zajít, bylo by to pěkné.

Reklama

Související témata: