Hlavní obsah

Kovář jako kapitán zvedl pohár, při nájezdech ale ruskému gólmanovi jen vyprášil betony

České Budějovice

Při absenci Jakuba Voráčka dostal pro zápas s Ruskem na dres céčko a jako zastupující kapitán české reprezentace Jan Kovář nakonec i přebíral pohár pro vítěze budějovických Carlson hokejových her. Přestože generálka na mistrovství světa neměla po sedmé sérii pro český tým vítěznou tečku, útočník Magnitogorsku hodnotil domácí akci evropské tour kladně.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jan Kovář po utkání s Ruskem.

Článek

„Vyhráli jsme celý turnaj, když jsme dvakrát skvěle otáčeli skóre a jen škoda, že jsme to nezakončili vítězstvím nad Ruskem. Ale všichni jsme se o něj snažili. V každém zápase jsme tady ale odvedli dobrý výkon, všichni jsme bojovali na sto procent," líčil Kovář, po jehož brance na 3:2 národní tým už sahal po vítězství.

Jenomže soupeř dokázal v 58. minutě i potřetí odpovědět na české vedení, přitom gól Guseva vyvolal hodně emocí. „Vypadalo to tak, že náš hráč asi strčil Dadonova do brankoviště, takže to rozhodčí zřejmě uznali správně. Při tom našem třetím gólu jsme ale zase možná měli šest hráčů, na sporné věci tedy 1:1," zachoval si Kovář nadhled.

Také při nájezdech měl nejproduktivnější hráč letošního play off na hokejce vítězný gól. Po Hanzlově trefě byli Češi ve skóre napřed a Kovář už mohl rozstřel ukončit. „Chtěl jsem zvolit nějaké účinné zakončení. Bohužel jsem pouze zjistil, že má ruský gólman Sorokin opravdu kožené betony," připustil útočník, jenž se těšil na vzájemný souboj s ruskými hokejisty, které zná dobře z KHL.

Navíc se sbornou přijel na budějovický turnaj také Sergej Mozjakin, jeho parťák z útoku Metallurgu. „Pro mě je to snad nejšikovnější hráč, který jezdí po evropském ledě. Z Magnitogorsku jsou v aktuální sborné celkem tři hráči, náš kouč Vorobjov dělá asistenta, a protože jsme všichni bydleli tady ve stejném hotelu, byl i čas před zápasem prohodit pár slov," prohlásil rodilý Jihočech.

Kovář pochází z Písku. „Z budějovického ledu tak mám nejvíc zafixované extraligové zápasy proti bráchovi, když tady za ně chytal a my hráli proti nim s Plzní. Jinak moje osobní vzpomínky na Budějovice jsou takové, že mě odsud vyhodili z dorostu," usměje se útočník, jenž má na kontě už 91 mezistátních utkání.

Pokud by se reprezentaci vydařila pařížské část světového šampionátu, mohl by Kovář v Kolíně nad Rýnem při bojích o medaile dosáhnout magické stovky. „K tomu je ještě daleko, ale jsem rád za to, jak vypadal závěr přípravy, že mužstvo ukázalo určitou sílu a trenéři to neměli vůbec jednoduché, koho vybrat do nominace," mínil Kovář.

Reklama

Související témata: