Hlavní obsah

Rusové jsou nekompromisní, všiml si Jandač. S výkonem jako proti Švýcarům by to nešlo, ví Řepík

Paříž

Proti Švýcarům se čeští hokejoví reprezentanti chtěli dobře naladit na zítřejší čtvrtfinále MS, jenže záměr vůbec nevyšel. „Určitě si o tom něco řekneme v kabině, musíme se zdravě naštvat. Takhle nejde hrát, pokud se chceme probít k zápasům o medaile,“ mínil útočník Michal Řepík.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kouč Josef Jandač na střídačce české hokejové reprezentace.

Článek

„Měli jsme ospalý vstup do zápasu, podobně jako s Kanadou a Finskem, což bohužel určilo ráz celého utkání," tvrdil trenér Josef Jandač. „Znovu ten začátek nebyl, jak jsme chtěli," litoval gólman Petr Mrázek, který už po 102 vteřinách inkasoval. Češi se během první třetiny zmohli na pouhé tři střely. „Vůbec jsme nebyli schopni dostat puk na bránu," mrzelo Řepíka.

„Švýcaři spoustu střel zblokovali i naším nešikovným řešením, kdy kluci trefovali prvního hráče před sebou. Nic nenaznačili, nikoho neobešli, obecně byla síla na kotouči v útočném pásmu mizerná," přemítal kouč, jehož tým drtil obranný val Švýcarů. „Hráli v pěti kolem brány, kam nás moc nepustili a my neuměli zjednodušit hru," litoval kapitán Jakub Voráček.

Mrázek si pak srazil lapačkou do sítě střelu Suriho a bylo to 0:2. „Puk šel asi vedle, na poslední chvíli jsem po něm sáhnul a nějak mi nešťastně zaplaval," mrzelo brankáře. České probuzení bylo kratičké. „Až po Červenkově kontaktním gólu se hra zlepšila, měli jsme konečně tlak do branky, jenže Švýcaři udeřili potřetí. Nebyl to náš den," litoval kouč.

Jandač: Dobře víme, že to nebylo optimální

Češi si na závěr skupiny pošramotili herní sebevědomí, ale možná dostali i potřebnou facku. „Jak se to vezme. Dobře víme, že výkon nebyl optimální a čtvrtek ukáže, jestli to týmu prospělo, nebo nás to naopak před čtvrtfinále srazilo," uvažoval Jandač o čtvrtfinále s Ruskem.

S ním se národní tým utkal v této sezóně nejprve dvakrát v rámci přípravy na Světový pohár a poté čtyřikrát v rámci seriálu Euro Hockey Tour. Sbornou však dokázal porazit jen jednou, v září pražské O2 areně před SP 2:1 po nájezdech. Naposledy jí podlehl 30. dubna v generálce na MS v Českých Budějovicích 3:4 rovněž po nájezdech.

„Rusy známe, v rámci Euro Hockey Tour jsme sice s nimi uhráli jen bod. Věřím ale tomu, že v tom nejdůležitějším zápase sezóny to přijde. Třeba to tak opravdu vyjde. Ale na tomto mistrovství byli docela nekompromisní, nedostávají moc branek. Mají velmi silné mužstvo," ví Jandač.

S Rusy, kteří mají na letošním šampionátu ze všech týmů nejlepší skóre, se Češi ve čtvrtfinále MS naposledy utkali přesně před deseti lety. Tehdy v Moskvě sborná zvítězila 4:0 a následně získala bronz. Jediným českým pamětníkem ze současného kádru na MS je Tomáš Plekanec.

Reklama