Hlavní obsah

Slovenský hokej tápe, ale fanoušci se baví. Tedy někteří

Praha

Slovenský hokej je v posledních dnech velkým tématem pro sportovní fanoušky. Mužstvu se na mistrovství světa nedaří, bojuje o holé udržení mezi elitou. Z šesti zápasů Slováci vyhráli jen jediný a jejich příznivci jsou na rozpacích. Co se děje? Mají se smát, plakat, nadávat? Naštěstí existuje lidová tvořivost, která dokáže vše odlehčit. Podívejte se sami.

Foto: Monika Skolimowska, ČTK/AP

Slovenský brankář Július Hudáček. Smutný pohled, puk je opět v brance.

Článek

Kreslené vtipy, koláže s bývalými reprezentanty, hokejový Hamlet, vzpomínka na staré časy, konverzace na sociálních sítích, nadabovaný rozhovor, ale také úprava hlášky z českého filmu. Pro některé situace, ze které si utahují, pro jiné horor.

Kdo sestoupí z elitní skupiny?

Podle reglementu sestupují dva nejhorší celky v konečném pořadí turnaje, ohroženo ale není Dánsko coby pořadatel příštího MS.

Jak se určí konečné pořadí? Finále a zápas o bronz stanoví pořadí na prvních čtyřech místech. Pořadí týmů vyřazených ve čtvrtfinále a družstev, která skončila v základní části, určí jejich pozice ve skupinách před čtvrtfinálovou fází. O pořadí rozhoduje: 1. vyšší pozice ve skupině, 2. vyšší počet bodů, 3. větší gólový rozdíl, 4. vyšší počet vstřelených branek, 5. vyšší nasazení.

Pozice dvou týmů ve skupině při rovnosti bodů rozhoduje vzájemný zápas, v případě rovnosti bodů u tří a více týmů určí pořadí minitabulky, v níž rozhoduje: 1. vzájemný zápas, 2. větší gólový rozdíl ve vzájemných zápasech, 3. větší počet vstřelených gólů ve vzájemných zápasech, 4. pokud rovnost trvá, berou se v potaz zápasy s prvním výše postaveným týmem, 5. pokud rovnost trvá, berou se v potaz zápasy s dalším výše postaveným týmem, 6. pokud stále není rozhodnuto o pořadí, rozhodne nasazení před šampionátem.

Co z toho plyne pro Slovensko? V případě, že Italové porazí v základní hrací době Dány a Slováci nezískají bod se Švédskem, rozhodovala by o konečném pořadí na chvostu skupiny A minitabulka. Dánové by skončili osmí, ti ale sestoupit nemohou. Nadějí pro Slováky jsou ale ještě Bělorusové ve skupině B: ti mohou skončit se stejným počtem bodů jako Slovensko a poté by rozhodoval o konečném pořadí větší rozdíl ve skóre, větší počet vstřelených branek atd.

Reklama

Související témata: