Hlavní obsah

Léčba zabrala, Nečas s Jaškinem hlásí nástup! Červenka s Jordánem letí domů

Stockholm/Praha

Léčba zabrala, takže nic nebránilo tomu, aby se v pátek ráno sbalili, sedli v Praze na letadlo a už odpoledne s národním týmem absolvovali ve Stockholmu společný trénink. Uzdravení hokejoví útočníci Martin Nečas z Brna s Dmitrijem Jaškinem ze St. Louis by dokonce měli na Švédských hrách nastoupit už v sobotu v Södertälje proti Finsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin střílí vítězný gól českého týmu v utkání s Finskem v Pardubicích v rámci Carlson Hockey Games.

Článek

Volno naopak dostali obránci Michal Jordán s Romanem Červenkou, kteří odletí domů a nezasáhnou tak do duelu s Finskem, ani o den později s Ruskem. K týmu se opět připojí příští středu v Praze na posledním tréninku před čtvrtečním odletem na šampionát do Dánska.

Devatenáctiletý Nečas by si měl v sobotu proti Finsku odbýt premiérový start za seniorský národní tým. "Chtěli bychom, aby toho odehrál co nejvíc. Nějakou dobu nehrál a léčil se," uvedl pro novináře ve Stockholmu asistent trenéra Václav Prospal. Nečas dnes trénoval ve formaci s Robertem Kousalem a klubovým spoluhráčem Hynkem Zohornou, jehož rovněž čeká debut v národním týmu.

"Čekáme, že přinese dravost mládí. Doufáme, že se Zohym a Kousym vytvoří údernou formaci, která nám pomůže vstřelit nějaké branky," podotkl Prospal. Po nemoci se má dostat do rytmu také Jaškin. "Oba do toho půjdou podle toho, jak se budou zítra cítit," dodal Prospal.

S Furchem v brance

Nečase skolila před pátým finále extraligy s Třincem chřipka, nedělní zápas i s horečkou odehrál. Poté mu ale lékaři nasadili antibiotika, kvůli nimž neodletěl s týmem do Švédska už ve středu a o den později proto nehrál ani proti domácím Třem korunkám (1:3). Jaškina zase po sobotním duelu se Švédskem v Pardubicích postihla viróza, i on už je ale nyní zcela fit.

Ve Stockholmu tak mají trenéři k dispozici třicítku hráčů – tři gólmany, 10 beků a 17 útočníků. "Držíme si široký kádr hlavně kvůli zdravotnímu stavu. Dává nám to možnost víc točit se sestavou a některým hráčům třeba dát i volno," dodal Prospal. "Dnes netrénovali pro nějaké zdravotní problémy Robin Hanzl a Roman Horák. Chceme hráče protáčet, abychom je viděli. Hlavně ty mladší, kteří mají možnost si vybojovat účast na mistrovství světa," uvedl.

V sobotním druhém utkání na Švédských hrách, v němž budou Jandačovi svěřenci v Södertälje bojovat s Finskem o návrat do čela Euro Hockey Tour, se do branky místo Davida Ritticha postaví Dominik Furch a oproti čtvrtečnímu prohranému zápasu se Švédskem (1:3) dojde k dalším změnám v sestavě.

Do utkání nezasáhnou ani zadák Adam Polášek a útočníci Robin Hanzl s Romanem Horákem, které měli zdravotní potíže, a Andrej Nestrašil i Michal Řepík. Připraveni naskočit budou útočníci Filip Chlapík a Filip Zadina.

Reklama