Hlavní obsah

USA - Česko 3:2Příběh bez medaile pokračuje. Češi nezvládli klíčový duel na MS

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Kane 1 : 0
13. Atkinson 2 : 0
25. Řepík 2 : 1
31. Nečas 2 : 2
47. Kane 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Čeští fanoušci jim věřili, v zámoří viděli vše jinak. Pravdu měla druhá skupina. Čeští hokejisté prohráli čtvrtfinálový zápas na mistrovství světa v Dánsku s USA 2:3 a světový šampionát pro ně skončil. Američany poslal do semifinále kapitán Patrick Kane, který vstřelil dva góly. Národní tým získal medaili naposledy v roce 2012, když slavil bronz, od té doby na cenný kov čeká.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Čtvrtfinále MS: radující se hráči USA z gólu (zleva Johnny Gaudreau, Cam Atkinson a Connor Murphy). Zcela vlevo smutný Dominik Kubalík.

Článek
Fotogalerie

Do branky trenér Josef Jandač postavil Pavla Francouze, který zažil čtvrtfinále na loňském MS v Paříži, prohře s Ruskem 0:3 ale nezabránil. Zkušenost měl i z letošní olympiády v Pchjongčchangu, kde Češi Američany porazili 3:2 po nájezdech. Teď tu byla další výzva.

Po dvou minutách na české střídačce zatrnulo, puk trefil českého gólmana do masky a ten se odrazil na horní tyčku. Za touto šancí stál Atkinson. Následně odjel s krvavým šrámem pod okem Dmitrij Jaškin, když mu hokejka soupeře zaplula pod ochranný štít na helmě, rozhodčí tento zákrok ale neviděli.

První přesilová hra přišla v 9. minutě, a měli ji Češi. Překvapivě největší hrozbu musel řešit Francouz, protože Libor Šulák nezachytil puk na modré, jenže Larkin neuspěl. Ale neuběhla ani minuta a obávaný Kane udeřil. Největší americké eso poslalo USA do vedení v 11. minutě. A to nebylo vše, ve 13. minutě chybovala obrana a Atkinson byl sám před Francouzem. Černý úvod se stal realitou. Čeští hráči byli v prvních dvaceti minutách ve všem pozadu, nic překvapivého nepředvedli a většinu času se jen bránili.

Naděje ve druhé třetině

Velkou šanci měl ve 24. minutě Tomáš Plekanec, ale místo rychlé střely volil přihrávku a americký gólman Kinkaid situaci dokázal vyřešit. Až ve 25. minutě kapituloval. Rychlá přihrávka přes šířku hřiště a Michal Řepík ranou z kruhu snížil na 1:2. Pár sekund poté vyřešil zapeklitou situaci na druhé straně Francouz, skóre se neměnilo. Ten si v následujících okamžicích přidal jako na americké střelnici. Žádný puk ale nešel do černého. V polovině utkání mohl srovnat Dominik Kubalík, ale Kinkaid se stihl přesunout a vše vyřešil.

Český tým nehrál vůbec v oslabení
Bez jediného oslabení dokázali čeští hokejisté odehrát čtvrtfinále, jenže ani to jim úspěch nepřineslo. „Zvládnout takhle zápas bez jediné vteřiny v oslabení ukazuje, jak obrovský charakter tento tým měl. Lídři i mladí kluci udělali všechno proto, abychom nemuseli chodit na trestnou lavici, jenže nakonec nám gól ke štěstí chyběl,“ říkal David Krejčí. „Věděli jsme, jak výborné mají Američani přesilovky. Říkali jsme si, že musíme být co nejméně vylučovaní. Možná i proto jsme ale byli první třetinu zakřiknutí. Jako bychom se báli, abychom neudělali faul,“ naznačil Roman Červenka.

Následovala druhá česká přesilovka a české srovnání. David Pastrňák střílel před branku, Martin Nečas nastavil hůl a puk skončil pod horní tyčkou – 2:2 během šesti minut. Od této chvíle oba týmy zařadily vyšší rychlost a čeští hráči ze sebe shodili nervozitu.

Dvě minuty před koncem třetiny hráli Američané třetí oslabení, ale opět tuto pasáž zvládli a oba týmy šly do šatny za stavu 2:2.

První faul českého týmu přišel na začátku třetí dvacetiminutovky, ale šlo o oboustranný prohřešek držení a hrálo se ve čtyřech. Více prostoru na ledě ale žádné mužstvo nedokázalo využít a nešlo do vedení.

Červenka gól nedal

Střeleckou smůlu mohl prolomit Roman Červenka, ve 46. minutě ale český kapitán minul, což neplatilo z následného protiútoku, na 3:2 zvýšil Kane, ano, opět lídr kanadského bodování turnaje. V utkání si připsal druhou trefu.

V polovině třetiny hráli Češi opět v početní výhodě, ale výrazněji se neprosadili a Američané si pohlídali jednobrankové vedení. Český prapor naděje držel Francouz. Pokud měl být soupeř slabší v obraně, tak v tento moment utkání ve svém obranném pásmu zvládal. Jednoduchá hra slavila úspěch.

Tři a půl minuty před koncem třetiny šel Francouz z branky a Češi hráli v šesti. Hned na úvod se ale zpotili a bránili. V nadějné příležitosti se ocitl Kubalík, ale v poslední minutě zaváhal a česká naděje pohasla až vyhasla s poslední sekundou.

Doba čekání na medaili po porážce 2:3 stále trvá, naposledy Češi slavili cenný kov na světovém šampionátu v roce 2012, kdy na turnaji hraném ve Švédsku a Finsku získali bronz. Od té doby do roku 2017 dvě čtvrtá místa, dvě sedmá a jedna pátá příčka. U roku 2018 si nezapíše český hokej opět cenný kov.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Čtvrtfinále (Herning):
ČR - USA 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Řepík (Faksa, Gudas), 31. Nečas (Pastrňák, Hronek) - 11. P. Kane (D. Ryan), 13. Atkinson, (Bonino, J. Gaudreau), 47. P. Kane (D. Ryan). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Kubuš (SR) - McCrank (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváci: 4846.
ČR: Francouz - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek - Řepík, Faksa, Červenka - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Nečas, D. Kubalík - Horák, Plekanec, Chytil. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
USA: Kinkaid - C. Murphy, Butcher, McAvoy, Martinez, N. Jensen, Pionk, Hughes - P. Kane, C. White, DeBrincat - A. Lee, D. Larkin, Kreider - Atkinson, Bonino, J. Gaudreau - Thompson, D. Ryan, Coleman. Trenéři: Jeff Blashill, Dan Bylsma a Don Granato.

Reklama

Související témata: