Hlavní obsah

Hrací systém na MS zůstává. Prodloužení ve třech, jeden tým má jistotu, že nesestoupí

Bratislava

Skupinová fáze, pak vyřazovací část. Herní systém nadcházejícího hokejového MS se nemění. Z dvou osmičlenných základních skupin v Bratislavě (B) a Košicích (A) se vyprofiluje po čtyřech čtvrtfinalistech, kteří na sebe půjdou křížem (1A-4B, 2A-3B, 1B-4A, 2B-3A).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zimní stadión Ondreje Nepely v Bratislavě den před začátkem světového šampionátu.

Článek

Semifinále, zápas o 3. místo a finále se budou hrát už jen na bratislavském Zimním stadionu Ondreje Nepely. Když do čtvrtfinále postoupí Slováci, jako domácí mají právo hrát svůj zápas ve 20.15 h.

Jisté je, že by se na něj stěhovali do Bratislavy už kvůli ´vstupenkové politice´ pořadatelů. Definitivní podoba čtvrtfinále s časy a dějišti bude potvrzena 21. května. Nejpozději hodinu před půlnocí direktoriátem MS.

Foto: Sukup/SZĽH Ján, ČTK

Medaile pro tři nejlepší týmy MS. Cenným kovům dominují postava hokejisty a motiv slovenských hor.

Pro mužstva na 5. - 8. místě ve skupinách MS končí. Poslední týmy sestupují. Až na jednu výjimku. Pád by se v případě obsazení osmého místa vyhnul Švýcarům, pořadatelům příštího MS. To by pak sestup odnesl 14. tým celkového pořadí základní fáze, tedy jeden z dvojice celků, které skončí ve skupinách na sedmé pozici. Nováčky pro příští MS budou Kazachstán a Bělorusko.

Body v základní části se dělí následovně: tři za výhru v normální hrací době, nic za porážku, jeden za remízu plus jeden za výhru v pětiminutovém prodloužení či nájezdech.

Rozumí čeští hokejisté slovenštině? Které slovíčko jim dělalo největší problém?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Při bodové rovnosti rozhoduje o pořadí vzájemný zápas. Další kritéria jsou aplikovatelná v případě rovnosti mezi třemi a více týmy. Nejprve jsou to body ze vzájemných bojů všech týmů, kterých se to týká. Následuje lepší gólový rozdíl ze vzájemných duelů, potom lepší gólový poměr ze vzájemných střetnutí, tedy vyšší počet vstřelených branek.

Pak budou rozhodovat vzájemné zápasy s týmem, který je v tabulce nejblíže ke třem či více týmům s rovností předešlých kritérií. Potom vzájemné zápasy s týmem nejlépe umístěným v tabulce skupiny. Nakonec by přišel ke slovu aktuální ranking zemí hokejové federace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na mistrovství světa se objeví řada hráčů z NHL

Prodloužení při nerozhodném stavu po základní hrací době následuje po tříminutové přestávce. Ve vyřazovací části se přídavek zvětšuje z pěti na deset minut, zůstává pravidlo o náhlé smrti.

Ve finále by před prodloužením následovala úprava plochy, poté další dvacetiminutovka. Hraje  se do té doby, dokud nepadne gól. Prodloužení hrají tři hráči na obou stranách (plus brankáři).

Kdo bude chytat proti Švédsku?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

V nájezdech mají obě strany pět pokusů, každý absolvuje jiný hráč, kterýkoli kromě těch, jimž neuplynul případný trest z prodloužení. Po pěti nájezdech se pokračuje po jednom, jeden a týž hráč už v této fázi může jet vícekrát. V gólových statistikách figuruje autor rozdílové branky (např. při 3:1 autor gólu na 2:1.

A jaká jsou kritéria pro určení umístění mužstev, která skončí po základní části a pak v první části play off? Nejprve lepší umístění ve skupině, pak vyšší počet bodů ve skupině, lepší gólový rozdíl, lepší gólový poměr (vyšší počet vstřelených branek), lepší nasazení před turnajem (podle žebříčku IIHF).

Reklama

Související témata: