Hlavní obsah

Hokejisté Švédska berou na MS pět hráčů z NHL a pět světových šampionů

Riga

V nominaci švédských hokejistů na mistrovství světa v Rize je pět posil z NHL a pět majitelů zlatých medailí ze světových šampionátů. Z nejlepší ligy světa může kouč Johan Garpenlöv počítat s útočníky Rickardem Rakellem a Isacem Lundeströmem z Anaheimu, Adrianem Kempem z Los Angeles, Marcusem Sörensenem z San Jose a Viktorem Olofssonem z Buffala.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Hráči Švédska se radují z gólu. Ilustrační foto.

Článek

Adrian Kempe s Rakellem jsou mistry světa z roku 2018 z Dánska. Útočník Oscar Lindberg z Dynama Moskva byl u triumfů Tří korunek v roce 2013 ve Stockholmu i o čtyři roky později v Paříži a Kolíně nad Rýnem. Gólman Viktor Fasth z mistrovského Växjö a útočník Carl Klingberg z celku švýcarského šampiona Zugu získali zlato před čtyřmi roky.

Vedle nich ale na velké mezinárodní akci hráli už jen čtyři další členové výběru. Na světových šampionátech se představili také bek Magnus Nygren ze švýcarského Davosu a útočníci Mario Kempe z CSKA Moskva, který si stejně jako před dvěma roky na Slovensku zahraje s bratrem Adrianem, a Dennis Rasmussen z Magnitogorsku. Forvard Pär Lindholm ze Skelleftey hrál na olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018.

O účasti útočníků Rakella, Lundeströma, Adriana Kempeho a Sörensena na MS bylo jasno už v průběhu generálky na Českých hrách v Praze. Jako poslední potvrdil start Victor Olofsson, který za tři sezony v Buffalu sehrál 116 zápasů a připsal si 78 bodů za 35 branek a 43 asistencí.

Ze současného výběru si v NHL zahráli gólman Fasth (Anaheim, Edmonton), beci Klas Dahlbeck z CSKA Moskva (Chicago, Arizona, Carolina), Viktor Lööv z Jokeritu Helsinky (Toronto), Lawrence Pilut z Čeljabinsku (Buffalo) a útočníci Klingberg (Atlanta, Winnipeg), Lindholm (Toronto, Boston), Lindberg (New York Rangers, Vegas, Ottawa), Mario Kempe (Arizona), Rasmussen (Chicago, Anaheim) a Max Friberg z Frölundy (Anaheim).

Ze švédského týmu už po čtvrtečním duelu na Českých hrách proti Česku vypadli pro zranění útočníci Anton Wedin z HV 71 a osmnáctiletý William Eklund z Djurgaardenu. Ještě v průběhu turnaje se rozloučili také brankář Niklas Rubin z Frölundy, bek Gustav Backström z Örebra a forvard Fredrik Olofsson z Oskarshamnu.¨

V týmu v Rize po sobotním přeletu z Prahy nakonec nejsou ani útočníci Jonatan Berggren ze Skelleftey a Emil Larsson z Örebra, Markus Ljungh z Linköpingu a Emil Sylvegard z Malmö a bek Philip Holm z Magnitogorsku, který slavil zlato před čtyřmi roky v Kolíně nad Rýnem.

Uvolnili místo nejen pro posily z NHL, ale i pro Fastha, v útoku pro jeho spoluhráče z Växjö Pontuse Holmberga, Klingberga a beka Henrika Tömmernese z týmu poraženého finalisty švýcarské ligy Ženevy.

Mezi nováčky jsou i obránce Albert Johansson z Färjestadu, který na přelomu roku reprezentoval na mistrovství světa do 20 let v Edmontonu, a další dva dvacetiletí hráče - bek Nils Lundkvist s forvardem Filipem Hallanderem z Luley.

Švédové budou ve čtvrtek 27. května čtvrtým soupeřem českých hokejistů na šampionátu. Předtím sehrají duely s Dánskem, Běloruskem, Švýcarskem a potom se utkají s Británií, Slovenskem a Ruskem.

Nominace hokejistů Švédska na mistrovství světa v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři:
Viktor Fasth (Växjö)
Samuel Ersson (Brynäs)
Adam Reideborn (Kazaň/KHL)
obránci:
Viktor Lööv (Jokerit Helsinky/KHL)
Jonathan Pudas (Jokerit Helsinky/KHL)
Albert Johansson (Färjestad)
Nils Lundkvist (Lulea)
Jesper Sellgren (Frölunda)
Klas Dahlbeck (CSKA Moskva/KHL)
Magnus Nygren (Davos/Švýc.)
Lawrence Pilut (Čeljabinsk/KHL)
Henrik Tömmernes (Ženeva/Švýc.)
útočníci:
Jesper Frödén (Skelleftea AIK)
Pär Lindholm (Skelleftea AIK)
Andreas Wingerli (Skelleftea AIK)
Isac Lundeström (Anaheim/NHL)
Rickard Rakell (Anaheim/NHL)
Max Friberg (Frölunda)
Filip Hallander (Lulea)
Pontus Holmberg (Växjö)
Adrian Kempe (Los Angeles/NHL)
Mario Kempe (CSKA Moskva/KHL)
Carl Klingberg (Zug/Švýc.)
Oscar Lindberg (Dynamo Moskva/KHL)
Victor Olofsson (Buffalo/NHL)
Dennis Rasmussen (Magnitogorsk/KHL)
Marcus Sörensen (San Jose/NHL)

Reklama