Hlavní obsah

I my máme super obranu. A nejlepší brankáře, reaguje Radil na články v ruském tisku

Riga/Praha

Po povedené přípravě, v níž neprohráli jediný z devíti zápasů, navíc umocněné výbornými výkony na Českých hrách v Praze ze všech stran slyší, že jejich tým poskládaný pro MS v Rize má všechny předpoklady pro to, aby ukončil devítileté čekání české hokejové reprezentace na jakýkoliv cenný kov ze světových šampionátů. Útočník Lukáš Radil si však uvědomuje, že aby měl nároďák v lotyšské metropoli šanci na úspěch, musí hlavně fungovat jako tým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Lukáš Radil během přípravného utkání s Ruskem.

Článek

„Žádný z kluků v našem kádru ještě žádnou medaili z velkých (reprezentačních) turnajů nemá, takže motivace ji získat je obrovská. Ale rozhodně by nebyla menší, kdybychom jako Češi na medaili nečekali tak dlouho," prohlásil třicetiletý forvard moskevského Spartaku, kterého čeká po čtyřech letech druhá účast na MS.

On sám je v přípravě národního týmu od samotného začátku a těší jej, že po dlouhých týdnech pouhého trénování a následných přípravných zápasů už přichází šampionát.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Útočník Lukáš Radil na tréninku hokejové reprezentace v dějišti MS v Rize.

„Napětí stoupá, natěšení je obrovské," hlásí před pátečním úvodním zápasem proti sborné. „Je super, že ve spoustě přípravných zápasů jsme dokázali otočit nepříznivé skóre. Ukázali jsme charakter týmu. Ale teprve teď začínají být výsledky měřitelné a musíme povedenou přípravu nejen zopakovat, ale spíš ukázat ještě víc," uvědomuje si pardubický odchovanec.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

„Na papíře může náš tým vypadat dobře, ale hlavně bude důležité předvádět hru, kterou máme natrénovanou. Každý musíme odevzdat maximum. Abychom udělali úspěch, musíme fungovat jako tým, spolupracovat. Každý musí znát svoji roli," míní Radil.

Rusy reprezentace porazila před necelým týdnem v Praze v generálce na šampionát jednoznačně 4:0, Radil ale ví, že to už je dávná historie. I pro některá ruská média, podle kterých je hlavních předností Čechů silný útok, zatímco pro sbornou hovoří kompaktní obrana, díky níž věří v pátek v úspěch.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Lukáš Radil s asistentem reprezentačního trenéra Martinem Strakou.

„Co vím ze svých zkušeností, tak Rusové si věří vždycky. A je úplně jedno, jaký mají tým. Vždycky mají ty nejvyšší ambice vyhrát celý turnaj. I my ale máme super obranu a nejlepší brankáře," vrací úder Radil, který se ale do podobných předzápasových rozborů nechce moc pouštět.

„Kdyby se vyhrávalo podle těchto názorů, tak máme medailí... A Rusové taky," mávne rukou Radil, který by proti sborné měl nastoupit v útočné formaci s Robinem Hanzlem a Jiřím Sekáčem. Takhle už spolu nastupovali na turnaji v Praze.

„Jsem maximálně spokojený, všichni hrajeme podobný hokej a naše spolupráce mi maximálně vyhovuje. S Robinem jsme spolu hráli ve Spartaku Moskva a se Sekym se znám zase strašně dlouho z reprezentace," pochvaluje si své spoluhráče.

Reklama

Související témata: