Hlavní obsah

Je jako sfinga, úplně bez emocí, valí se na Pešána kritika. Měli byste ho vidět v šatně, hájí ho Špaček

Riga/Praha

Pokud byste zrovna měli v televizi vypnutý zvuk a nekoukali na infografiku o skóre, při pohledu na mimiku Filipa Pešána stojícího na střídačce byste asi jen těžko odhadovali, jestli česká hokejová reprezentace zrovna vstřelila gól, nebo inkasovala, jestli vede, či prohrává. Absenci emocí u lodivoda českého nároďáku se podivují fanoušci i někteří bývalí vynikající hráči. Současní reprezentanti se ale třiačtyřicetiletého kouče zastávají. Pešán prý rozhodně není pouhou sfingou…

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér české reprezentace Filip Pešán na střídačce během zápasu MS se Švýcarskem.

Článek

„Má ten Pešán nějaký emoce? Každý záběr tam stojí, jako když je uraženej, a s nikým nemluví… On tam takhle stojí od první minuty. Proč je tam nehecuje? Takhle jako pan profesor ty kluky asi nenabudí…," podivoval se po sobotní porážce se Švýcary třeba mistr světa z roku 1985 Jiří Hrdina.

Střih, pondělní zápas s Běloruskem. Dominik Kubalík právě v prodloužení zajišťuje Čechům povedeným bekhendovým blafákem bod navíc. Hráči na střídačce začnou juchat a následně vyrazí gratulovat úspěšnému střelci na ledovou plochu.

Reakce Pešána? Uvnitř nepochybně zažívá úlevu a nával pozitivních emocí, navenek ovšem nedá nic znát. Na střídačce dál stojí s rukama zkříženýma před sebou.

Taky že už na toto téma koluje po internetu řada fórů. A někteří fanoušci mají pocit, že trenér s týmem na střídačce dostatečně nežije. Že by hráči potřebovali častější odezvu od svého šéfa. Někdy pochválit, jindy zase vyhubovat nebo vysvětlit, jak by si konkrétní situaci na ledě představoval…

Sami hráči to ale vidí úplně opačně. Pešánovu podporu cítí. „Není to tak, že by tam pan Pešán na střídačce jen stál a nic neříkal. To vůbec ne, s tím vůbec nesouhlasím. Když přijde pětka po dobrém střídání z ledu na střídačku, trenér ji pochválí. Nebo naopak řekne, co máme udělat líp," ujišťuje útočník Michael Špaček.

On sám je z Třince zvyklý na emotivního Václava Varaďu. Pešánovo klidnější vystupování však podle něj také není na škodu. „Každý trenér je nějaký. Každý působí na střídačce jinak," ví Špaček a jedním dechem dodává, že Pešán na střídačce zabíraný kamerami a Pešán v šatně, to je rozdíl jako noc a den.

„Kdybyste po výhře nad Bělorusy měli tu možnost přijít do kabiny, viděli byste trenéra, jak je happy a jak moc zápas prožíval. Že stojí na střídačce a neusměje se? To nic neznamená. Pan Pešán to má takhle, což je v pořádku," tvrdí útočník, který má po sezoně namířeno od Ocelářů do švédské Frölundy.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Nároďák je po zatím nepřesvědčivých výkonech kritizován fanoušky i médii, samotní hráči se ale chtějí soustředit jen na hokej a kritiku se snaží neřešit. „Mistrovství světa je hodně sledované a každý z nás asi počítal, že tohle může přijít. Ale jsme semknutí s trenéry, stojíme za nimi a oni za námi. Tým má obrovskou vnitřní sílu," je přesvědčený útočník Jakub Flek.

Reklama