Hlavní obsah

V Rize během MS odstranili běloruskou státní vlajku! Nahradili ji tou, kterou používají odpůrci Lukašenka

V centru lotyšské Rigy, poblíž hotelu, v němž bydlí všech šestnáct národních týmů startujících na mistrovství světa v ledním hokeji, vlaje už od startu šampionátu šestnáct státních vlajek. Každá ze zúčastněných zemí má tu svou. Od pondělí ale chybí ta běloruská, která byla nahrazena jinou...

Foto: @MStakis, Twitter

Běloruská státní vlajka byla v centru Rigy nahrazena touto.

Článek

V pondělí totiž starosta Rigy Mārtiņš Staķiš spolu s lotyšským ministrem zahraničních věcí Edgarsem Rinkevičem nahradili běloruskou státní vlajku tou, kterou používají odpůrci režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Mezi vlajkami hokejového šampionátu jsme vztyčili vlajku svobodného Běloruska, kterou mi svěřili běloruští političtí uprchlíci. Vlajky symbolizující režim, který se vyznačuje státním terorismem, nesmí být v Rize vztyčeny. A odstranili jsme je," uvedl Stakiš na svém Twitteru.

O organizaci letošního šampionátu se původně měly podělit Minsk a Riga. Kvůli napjaté společensko-politické situaci v Bělorusku a masových protestech proti režimu prezidenta Lukašenka se Mezinárodní hokejová federace rozhodla v lednu Bělorusku spolupořadatelství odebrat.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama