Hlavní obsah

Hronek zažívá u reprezentace každý rok nového kouče. Jalonen je Fin, ale trénovat umí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z klíčových postav reprezentace na hokejovém mistrovství světa by měl být Filip Hronek. Čtyřiadvacetiletý obránce Detroitu oblékne český dres hned na úvod Švédských her v dnešním večerním zápase proti Švédům a Hronek věří, že si právě v národním týmu spraví chuť po neúspěšné sezoně Red Wings.

Je to sice Fin, ale trénovat asi umí, říká o novém kouči české reprezentace Filip HronekVideo: Sport.cz

 
Článek

Královéhradecký rodák odehrál poslední tři šampionáty. A měl rychle jasno o tom, že se vydá i na čtvrtý, když dostal pozvánku. „Když jsem zdravý, tak jedu vždycky. Je to čest obléct si na sebe ten dres, je pěkné i vidět české kluky a pokecat. Je to zase jiná parta než v klubu v Americe, jen to ještě dobře odehrát a vlastně tak trochu osobně složit reparát za sezonu v zámoří," říká Hronek.

V národním týmu hrál už pod třemi trenéry. Z reprezentační střídačky ho vedli Josef Jandač, Miloš Říha starší a naposledy Filip Pešán. „Nad tím jsem fakt nijak nepřemýšlel, že je tu zase nový kouč. Minulý rok byl také nový trenér... Kari Jalonen je sice Fin, tedy cizinec, ale trénovat určitě umí," připouští Hronek.

Část diskuse o Jalonenově herním stylu v pořadu Příklep.

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Za 78 odehraných utkání základní části NHL si připsal 38 bodů díky pěti gólům a 33 nahrávkám. Byl tak druhým nejproduktivnějším obráncem mužstva, kterému se však nedařilo. „Těžko se to hodnotí. Play off jsme neudělali, takže nespokojenost. Reprezentaci beru i jako možnost spravit si chuť."

Společně s ním přijel z Detroitu i útočník Jakub Vrána, jenž většinu sezony strávil rekonvalescencí po operaci ramene, ale po návratu na led nastřílel 13 gólů v 26 zápasech. „Připravil se co nejlépe, aby se mohl vrátit, a hrál výborně, takže snad si to přenese i sem," uvažuje Hronek. Na straně Švédů bude další jejich spoluhráč ze zámoří, gólman Hellberg.

V posledních dvou zápasech Českých her v Ostravě se střelecky mimořádně dařilo právě zadákům, když proti Švédsku a Rakousku dali osm branek z 13. „Je jedině dobře, že dávali kluci z obrany góly a turnaj se jim povedl. Psal jsem si hodně s klukama z mančaftu, probrali jsme situaci zevrubně. Viděl jsem i nějaké sestřihy," tvrdí Hronek.

„Snad ta pohoda, nejen v obraně, vydrží i nadále. Ale hlavně, ať vyhráváme jako tým," prohlašuje Hronek a oceňuje i velký talent českého hokeje Davida Jiříčka, u něhož se očekává vysoká pozice při letošním draftu NHL.

Pravděpodobně tak dostane prostor i na šampionátu ve Finsku. „Myslím, že hraje dobře, nebyl důvod ho nebrat," míní Hronek, ale sílu týmu podle jmen hodnotit nechce. „Doufejme, že to bude dobré. Na nějaké hodnocení je ale vážně ještě brzy, když jsem se sotva připojil k týmu," tvrdí.

Reklama