Hlavní obsah

Rusy a Bělorusy na MS nechceme, vyhlásili Finové. S razantní výzvou přišli Švýcaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za dva a půl měsíce má v Tampere a Helsinkách začít mistrovství světa, na kterých by měly startovat i národní týmy Ruska a Běloruska. Prezident finské hokejové asociace Harri Nummela se už teď nechal slyšet, že kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu podporovanému Běloruskem je účast těchto zemí na světovém šampionátu nemožná.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zklamaní ruští hokejisté po finále olympijského turnaje.

Článek

„O víkendu jsme o těchto otázkách aktivně diskutovali a také jsme se setkali s prezidentem Mezinárodní hokejové federace Lucem Tardifem. Řekli jsme, že finská hokejová asociace požaduje úplné vyloučení Ruska a Běloruska z mezinárodních hokejových aktivit a že nebudeme hrát proti národním týmům těchto zemí," prohlásil Nummela.

„Také jsme uvedli, že účast národních týmů Ruska a Běloruska na mistrovství světa v Tampere a Helsinkách je nemožná," dodal šéf finského hokeje. Bělorusko by mělo být jedním ze soupeřů českého týmu v základní skupině B v Tampere. Finové spolu se Švédy a Čechy zároveň jednají o vyloučení Ruska z turnajů Euro Hockey Tour.

K okamžitému vyloučení Ruska s Běloruskem z členství v IIHF vyzval její Radu i švýcarský hokejový svaz. „Po ruském útoku na Ukrajinu požaduje švýcarský hokej spolu s dalšími členskými asociacemi IIHF okamžité a dalekosáhlé důsledky pro Rusko a Bělorusko, které podporuje kroky ruské vlády," uvedl švýcarský hokej v tiskovém prohlášení.

Švýcaři navíc vyzývají IIHF, aby Rusku bylo odebráno juniorské MS 2022, které se má na přelomu roku uskutečnit v Novosibirsku a Omsku, a seniorské MS 2023 v Petrohradu.

Ruskou invazí na Ukrajinu se v pondělí zabývá i výkonný výbor Českého hokeje. Prezident Tomáš Král na něj přišel s návrhem zrušit všechny zápasy reprezentačních výběrů proti ruským týmům.

„Vzhledem k pokračující ruské agresi na území Ukrajiny na něm navrhne okamžité zrušení dvoustranných reprezentačních akcí s účastí hokejistů Ruské federace a požádá o projednání stanoviska, které bude ČSLH prosazovat při jednáních o účasti ruských hokejistů na akcích pořádaných na vícestranném základě," uvedl svaz v tiskové zprávě.

Dopady ruské invaze na Ukrajinu na své vrcholné akce se v pondělí zabývá i IIHF.

Reklama

Související témata: