Hlavní obsah

Hašek se ostře pustil do Ovečkina: Není jen alibista a posera. Ale i lhář! Gretzky chce vyloučit Rusy z MSJ

Aktualizováno

Proti ruské invazi na Ukrajinu se sice vyslovil, do prezidenta Vladimira Putina, jehož byl vždy přívržencem, se ale hokejový útočník Alexandr Ovečkin nepustil. A slova hvězdy Washingtonu pořádně nadzvedla legendárního českého brankáře Dominika Haška.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Hašek během vzpomínkové exhibice na Ivana Hlinku. Teď se legendární gólman ostře pustil do ruského hokejisty Alexe Ovečkina.

Článek

"Prosím, už žádné válčení. Je těžké to sledovat, snad to všechno brzy skončí. Nezáleží na tom, kdo je ve válce, Rusko, Ukrajina, jiné země. Tenhle svět musí žít v míru," řekl Ovečkin v pátek, ale k osobě prezidenta Ruska se vyjádřil neutrálně. "Je to můj prezident, ale já nejsem politik, jsem sportovec," dodal.

"Cože!? Není jen alibista a posera, ale taky lhář! Každý dospělý člověk v Evropě dobře ví, že Putin je šílený zabiják a že Rusko vede válku proti svobodné zemi a jejím lidem," sepsul Ovečkina Dominik Hašek ve svém příspěvku na Twitteru.

Ruský snajpr, jenž je druhým nejlepším evropským střelcem NHL po Jaromíru Jágrovi, na kterého ztrácí jen čtyři trefy, si ale z kritiky svých vztahů s Putinem nic nedělá. Svědčí i tom i jeho profil na Instagramu, kde má stále na profilové fotce sebe právě s ruským prezidentem...

Foto: Instagram Alexandra Ovečkina

Profilová fotografie Alexandra Ovečkina na jeho Instagramu.

"NHL musí okamžitě pozastavit smlouvy všem ruským hráčům! Každý sportovec reprezentuje nejen sebe a svůj klub, ale i svou zem a její hodnoty a činy. To je fakt. Pokud tak NHL neudělá, bude mít nepřímou spoluzodpovědnost za mrtvé na Ukrajině," vyzývá Hašek nejslavnější hokejovou soutěž světa, v níž během své kariéry získal hned šestkrát Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana.

"Ruská národní mužstva, všechny ruské kluby a všichni ruští sportovci by měli být vyloučeni ze všech soutěží v zemích NATO a EU. Je mi velmi líto některých ruských sportovců, kteří odsuzují šíleného zločince Putina a jeho ruskou agresi na Ukrajině. Avšak považuji to nyní za nutné," dodal 57letý rodák z Pardubic.

V podobném duchu promluvil také nejlepší a nejslavnější hokejista všech dob, Wayne Gretzky. V pořadu televizní stanice TNT řekl: "Potěšil mě postoj polské fotbalové reprezentace, která řekla, že nebude proti Rusku v žádném případě hrát. A myslím, že to stejné by měl vzkázat i mezinárodní hokej: Nenecháme Rusko hrát na mistrovství světa juniorů. I my Kanaďané musíme zaujmout jasnou pozici a Rusům říct, že je v Edmontonu nenecháme hrát."

Gretzky, jehož otec Walter měl ukrajinské kořeny, zmiňoval turnaj juniorů, který byl prosinci kvůli covidu zrušen, ale v srpnu se má v Kanadě dohrávat.

Mezinárodní hokejová federace IIHF se bude situací zabývat v pondělí.

Reklama