Hlavní obsah

Bolavá porážka, ale vzpomínka na celý život. Jalonen nedovedl Česko k triumfu nad rodnou zemí

Logicky ve své rodné zemi toužil právě po skalpu Finska, ale kouč českých hokejistů Kari Jalonen musel uznat, že domácí byli v závěrečném utkání národního týmu ve skupině nad síly jeho svěřenců.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Kouč Kari Jalonen na střídačce českého týmu.

Článek

Tampere (od našeho zpravodaje) - Česko si s precizní obranou domácího Finska poradit nedokázalo. „Bolavá porážka, to každopádně. Mrzí mě, že jsme Finy nedokázali porazit, ale stál proti nám soupeř s jasně nejlepší defenzívou na turnaji," mínil Jalonen, který litoval, že se domácím povedlo rychle utéct do dvougólového náskoku. „Přesto jsme měli šance, z nichž šlo skórovat. Dát gól, změnilo by to dění na ledě," uvažoval finský kouč ve službách české reprezentace.

Zápas před téměř dvanácti tisíci diváky v Tampere pro něj bude navždy velkou vzpomínkou. Jen ho mrzelo ho, jak sudí posoudili zákroky Červenky a Zohorny, po nichž útočníci národního týmu museli na trestnou lavici. „Za mě to nebyly fauly, rozhodčí to pískli z velké dálky," říkal Jalonen. Finové podle něj měli přece jen víc energie. „Hráli jsme druhý těžký zápas ve dvou dnech, zatímco Suomi měli před tímto utkáním dva dny volno. Musíme vidět i tenhle aspekt a teď už začneme směřovat práci ke čtvrtfinále," dodal kouč reprezentace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Finsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Ve stěhování do Helsinek problém nespatřoval. Počítali jsme s tím, že to může přijít. Nakonec jsme se rozhodli udělat trénink ještě ve středu po poledni v Tampere, pak teprve odjet do Helsinek, kde se dobře vyspíme před čtvrtečním zápasem," mínil Jalonen.

Hráči už před zápasem věděli, že prohra s Finy jim pro čtvrtfinále přisoudí Německo a výhra Kanadu. „Nemyslím si, že to mělo nějaký vliv na výkon. Respektujeme všechny soupeře. Nespekulovali jsme tedy, jestli půjdeme na Kanadu nebo Německo. Každého soupeře máme připraveného od našich videotrenérů, takže půjde o to se jen dobře nachystat," mínil Jalonen, jenž v úterý večer čelil svému jmenovci trénujícímu Finy a proti krajanovi bude stát i při zápasem s Německem, jehož koučem je Tony Söderholm.

Reklama