Hlavní obsah

V semifinále opět bez Fleka. Reprezentace se připravovala na švédské ataky před Dostálem

Aktualizováno

Dopředu tušili, že stejně jako ve čtvrtfinále proti USA se i v sobotním semifinále hokejového mistrovství světa budou muset obejít bez nemocného útočníka Jakuba Fleka. Přesto trenéři národního týmu chtěli věřit v malý zázrak. Ten ale nepřišel. Proti Švédům nastoupí Češi od 14:20 v pražské O2 areně bez rychlonohého útočníka Komety.

Sestřih utkání USA – ČRVideo: Česká televize

 
Článek

„Jakub bohužel nebude hrát,“ potvrdil krátce před polednem asistent trenéra Jiří Kalous s tím, že sestava by měla být stejná jako proti USA. Místo Fleka tak na pravém křídle čtvrtého útoku znovu nastoupí Matěj Stránský.

„Směřuje to k tomu. Teď už změny nejsou v plánu. Jestli se nic nestane do začátku utkání, měla by být sestava podobná,“ potvrdil Kalous.

Švédové v osmi zápasech turnaje ještě neprohráli, dohromady inkasovali pouhých deset gólů, žádný při hře v oslabení. „Obranu mají velmi dobře poskládanou, ale to platí i o útoku. Jsme si vědomi, že mají velmi silný, hvězdný tým a jeden z hlavních jejich prvků je nátlaková hra v útočném pásmu. My se ale soustředíme na sebe,“ prohlásil Kalous.

Švédové myslí jedině na zlato, nic jiného neberou. Já ale věřím, že je zastavíme, že ještě nekončíme, říká David Tomášek.Video: Sport.cz

Výběr Tří korunek už dopředu avizoval, že chce chodit v co největším počtu hráčů před českého brankáře Dostála. Aby mu dobře clonili a znepříjemnili mu chytání.

„Věřím, že jsme dobře připraveni. Když jsme v pátek dělali mítink na Švédy, byl to jeden z jejich hlavních prvků hry. Atak třímetrového prostoru před brankou. Jsou velmi agresivní do branky i v osobních soubojích,“ neuniklo Kalousovi.

„Budeme chtít hrát svoji hru. Co se týče systémových prvků, kladli jsme důraz na to, jak můžeme Švédy nachytat. Abychom byli schopni přejít přes jejich výborný agresivní forčeking v útočném pásmu. Navíc mají velice dobře zorganizované střední i obranné pásmo. Jsou tam ale věci, které se dají využít v náš prospěch. Doufám, že se nám to povede,“ věří jeden z Rulíkových asistentů.

Národní tým kvůli brzkému začátku semifinále zrušil ranní rozbruslení, hráči na led nešli. „V pátek večer jsme měli mítink na Švédy, aby si v sobotu vzhledem k času utkání mohli uzpůsobit program podle sebe. Aby měli v maximální míře co největší komfort. Souvisí to i s jídlem, kluci mají od rána až do přesunu na stadion k dispozici brunch,“ prozradil Kalous.

Právě dnes slaví osmadvacáté narozeniny útočník David Pastrňák a třetí gólman mužstva Karel Vejmelka. Nad dotazem, jestli už došlo na narozeninová přání, se Kalous usmál. „To si necháme pro sebe. Samozřejmě ale víme o tom, že mají narozeniny,“ řekl.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.