Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Češi jsou ve finále MS. Rulík všem ukázal, že ví, co dělá, zítra jdeme pro zlato, říká Frodl

Aktualizováno

Čeští hokejisté porazili v semifinále mistrovství světa Švédsko a postoupili do boje o zlato. Studio MS HOKEJ na Sport.cz. hodnotilo utkání. Dnešním hostem byl Dominik Frodl, gólman, který se s národním týmem připravoval až do závěrečného turnaje v Brně. Spolu s ním byl ve studiu šéfredaktor Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Studio MS v hokeji 25. 5. 2024Video: Sport.cz

 
Článek

V sestavě národního týmu bude opět chybět Jakub Flek, který je stále nemocný, a jeho zapojení do zbytku turnaje je tak už velmi nepravděpodobné. Jinak Češi nastoupí do semifinále beze změny, elitní útok bude tvořit trojice Pastrňák–Zacha–Palát. Na křídlo čtvrté formace místo Fleka opět zamíří Matěj Stránský. Do branky se postaví Lukáš Dostál.

Sestřih zápasu Švédsko - ČeskoVideo: Česká televize

Vyrovnaná první třetina

Češi hráli hned po čtyřech vteřinách zápasu přesilovku, využít ji ale nedokázali. A první v semifinále skórovali Švédové. Zacha přišel o puk a Johansson se střelou na bližší tyč nemýlil. „Dostál sice viděl, ale byla to strašně rychlá střela a možná i trochu nečekaná,“ říká Frodl ve studiu. „Pavel Zacha ztratil puk, nestačil reagovat, ale to se stane,“ krčí rameny Kézr.

Národní tým dokázal dorážkou Kubalíka po střele Nečase vyrovnat. „Bylo to skvěle sehrané od českého týmu. Ale dobrou práci tam udělal i švédský box out,“ podotýká Frodl. Za dvacet vteřin ale Švédové udeřili podruhé. Nešťastný odraz od brusle Jakuba Krejčíka nasměroval puk do Dostálovy brány. „Trochu jsem se bál, že to bude pro národní tým kritický moment,“ říká Kézr.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Češi se radují z vyrovnávací branky na 1:1

Ještě před polovinou první části ale Češi znovu srovnali střelou Kämpfa. „Švédský gólman se mi zatím moc nelíbí. Myslím, že ho uděláme. Nemám rád kritizovat brankáře. Ale tady si myslím, že u obou českých gólů nemá Gustavsson čisté svědomí a věřím, že v hlavě teď bude mít trochu broučka,“ tvrdí osmadvacetiletý Frodl.

Národní tým se snaží hrát rychlou, svižnou a urputnou hru. „Takový tlak do brány jsme trénovali od prvního kempu, prostě furt to tlačit na brankáře. Ty naše dva góly byly přesně to, co se trénovalo od začátku,“ nastiňuje karlovarský gólman. „Je hrozně důležité, že se nám povedlo dvakrát se vrátit do zápasu,“ doplňuje Kézr.

Národní tým odskakuje

Češi se poprvé v zápase v druhé třetině dostali do vedení už do tříbrankového vedení. „Já jsem ani nebyl schopný si k tomu něco napsat. Jsem stržený tou hrou, je to úchvatný hokej a doufám, že to takhle dotáhneme do konce,“ říká rozechvěný Frodl. „Já si myslím, že jsme Švédům vyrazili taktovku z ruky a vyhnali jsme Gustavssona z branky,“ dodává Kézr.

První gól v druhé dvacetiminutovce byl i trochu se štěstím. Odražený puk od sudího nasměroval do švédské branky Ondřej Kaše. „Hraje výborně, kdyby nebyl zraněný, tak hraje pořád v NHL,“ je přesvědčen brankář karlovarské Energie.

Vzápětí přidal po dvou asistencích první branku i Martin Nečas a švédský tým se poprvé na turnaji dostává do problému. „Švédi byli rozhození, Gustavsson evidentně nebyl v pohodě. Bylo to výborně trefený“ tvrdí Frodl. „A myslím, že tady měli Švédové Gustavssona už vyndat,“ říká Kézr.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Český tým nad Švédskem vede už o tři góly

Kontroverzní zákrok za stavu 4:2 udělal Jan Rutta, který trefil Lundeströma loktem do obličeje. Rozhodčí ale jeho zákrok nechali bez povšimnutí. „Pro mě veliké překvapení, debatovali o tom a nešli se ani podívat na video,“ diví se Kézr. „Tenhle zásah byl na pět plus do konce, jednoznačně. To jsme měli štěstí,“ glosuje Frodl. Rutta ale nakonec neodehraje finále světového šampionátu, protože dostal od IIHF dodatečný trest.

Pátou branku v turnaji i v zápase přidává Dominik Kubalík. „Přišlo mi, že gólman čekal, že už od Kundrátka nepůjde přihrávka zpátky na Kubaldu. Byla to těžká střela, klepal se mu puk. To ani nechtěl takhle trefit a Gustavssona ještě teď bolí koule,“ říká o Kubalíkově trefě Frodl. „Naopak Dominik čekal, že dostane puk zpátky a věřil si,“ doplňuje Kézr. Pátá inkasovaná branka vyhnala švédského gólmana z brány, kterého nahradil Ersson.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Švédsko - Česko, semifinále mistrovství světa v hokeji, 25. května 2024, Praha

Za faul Hájka přišel dvouminutový trest, a i snížení českého náskoku. Na rozdíl dvou branek snížil v početní výhodě Ek Eriksson. „Začínám být nervózní, ale dalo se čekat, že Švédové začnou tlačit a ta přesilovka to ještě umocnila. A bojím se, že takhle může vypadat celá třetí třetina, ale věřím, že zodpovědná hra nás dovede do finále,“ říká Frodl. „Švédové do toho teď budou muset jít, ale na druhou stranu tu obranu trochu víc otevřou. A na to si musíme počkat a neudělat chyby,“ upozorňuje šéfredaktor Sport.cz.

Sedlák uniká a posílá Čechy do finále

Český tým ve třetí třetině přečkal oslabení za faul Martina Nečase. Na ledě se útočník Caroliny ohřál jen dvě vteřiny, když Ondřej Kaše vyslal do samostatného úniku Lukáše Sedláka. „Kašička mu to skvěle přihrál,“ říká Frodl ve studiu. Pardubický centr se v nájezdu nemýlil a zvýšil vedení českého týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Sedlák se raduje z gólu proti Švédsku v semifinále MS

O deset minut později přišla úplně stejná situace - Lukáš Sedlák opět mířil sám na Erssona a ani podruhé se nemýlil. „Gólman nevěděl jak se na to připravit. Mohl si říkat, přece neudělá to samé znova,“ říká Frodl z brankářské zkušenosti.

„Bylo vidět, že ten tým byl perfektně připravený. Přesně věděl, co chce hrát,“ vykládá karlovarský brankář. „Odehráli jsme to skvěle, opravdu týmový výkon, ještě bych řekl o level výš než s Amerikou,“ přidává Kézr.

Na celkovém vítězství Česka se podílel celý tým. „Kubalík, Sedlák, Nečas. Všichni hráli skvěle. Pastrňák nedal gól, ale zase na druhou stranu to nebylo ani potřeba. Stejně tak bychom mohli říkat, že Dostál obdržel tři góly. Byl to týmový výkon,“ analyzuje Kézr. „David Pastrňák zatím není tolik vidět, ale já pořád věřím, že jeho moment ještě přijde,“ je přesvědčen Frodl.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Český tým se raduje z postupu do finále mistrovství světa

Postup do finále vnímá Dominik Frodl i jako zadostiučinění. „Všichni byli chytří, koho má Radim Rulík vzít a já jsem rád, že jim ukázal, že ví, co dělá,“ říká dojatý gólman. „Poprvé na turnaji jsme viděli hlavního trenéra se pořádně usmívat. Tohle byl jeden ze zápasů, který zůstane nezapomenutelný v historii mistrovství světa,“ vypráví šéfredaktor Sport.cz.

„On si ani možná ale člověk neuvědomuje, jaké lidi máme v tom trenérském týmu. To jsou legendy českého hokeje, Pavelec, Židlický, Plekanec,“ obdivuje štáb trenérů Frodl. „Ono je potřeba i říct, že Radim Rulík je skvělý trenér a Jiří Kalous je ideální asistent,“ doplňuje Kézr.

Česká republika si z mistrovství světa přiveze medaili po dvou letech, kdy v Tampere získala bronz. „Tenkrát to byla tak trochu medaile Pastrňáka s Krejčím. Ale letos je to opravdu medaile celého týmu,“ říká Kézr. „Ty medaile hlavně začínají přibývat, dvacítka, dva roky dozadu bronz. A jestli jsme někde zaspali, tak se začínáme zase probouzet,“ tvrdí Frodl.

Národní tým získá na domácím šampionátu první medaili v samostatné historii Česka. „Mám hroznou radost i za ty fanoušky. Padl divácký rekord a teď je hráči odměnili,“ vypráví Kézr.

Bezchybný Dostál a švédské síla

Švédsko má v sestavě 18 hráčů z NHL. „Já, když jsem sledoval, kdo má přijet, tak jsem si říkal, že jedou pro titul. Mají neskutečnou kvalitu v ofenzivních řadách. Jejich beci mají hodně bodů,“ říká Dominik Frodl. „Švédové sem nepřijeli pro semifinále, ale pro zlato,“ doplňuje Kézr.

Svěřenci trenéra Hallama jsou silným celkem a favoritem turnaje. „Švédové mají v NHL 70 hráčů, my 25. Takže asi v té výchově dělají něco líp,“ myslí si Frodl. „Oni už předvedli kvalitu v Brně, myslím, že kdybychom s nimi hráli nějakou playoff sérii, tak nemáme šanci,“ dodává šéfredaktor Sport.cz.

Ani český tým ale není slabý. „Máme skvělého gólmana, puky sbírá jak maliny. Já bych chtěl vypadat v té bráně jako on,“ obdivuje Lukáše Dostála jeho brankářský kolega. „Švédové ale mají výborný tým, postavili to dobře, proto ještě nedostali gól v oslabení,“ myslí si Frodl.

Dostál se v průběhu turnaje vypracoval na jasnou českou jedničku a s dvěma nulami vládne statistikám. „Myslel jsem teda před turnajem, že ta jednička bude Mrázek. Ale Lukáš dokazuje, že má tu právoplatnou pozici on,“ vysvětluje Frodl. „On už to ukazoval loni, a letošní sezóna ukazuje, že příští rok může být v Anaheimu jasná jednička,“ přidává Kézr.

Český tým bude mít v zádech opět silnou fanouškovskou základnu, pražská O2 aréna by měla být vyprodaná. „Věřím, že jsme schopni na ty Švédy vletět a bylo by fajn, kdyby se nám povedlo dát první gól. Určitě nám pomůže divácká podpora, protože ta atmosféra je neskutečná,“ myslí si karlovarský brankář.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Prvním gratulantem po závěrečné siréně nebyl nikdo jiný než David Pastrňák

V bráně Švédska bude stát Filip Gustavsson. „Budou proti sobě stát dva nejlepší gólmani turnaje,“ upozorňuje Kézr. Třetí český gólman Karel Vejmelka bude zápas sledovat z tribuny a snad bude mít dvojnásobný důvod k radosti. Vejmelka totiž stejně jako David Pastrňák dnes slaví osmadvacáté narozeniny.

Češi se vyhoupli na první místo v procentuální úspěšnosti přesilových her, Švédové ale v početní nevýhodě gól ještě nedostali. „Strašně jsme se zlepšili. Přijela nám kvalita a teď to funguje,“ říká Kézr.

Čtvrtá lajna si vydobyla na ledě svoji pozici a jeden z členů Ondřej Beránek je Frodlovým spoluhráčem z klubu. „Já bych vůbec nečekal, že když se hraje v Česku, tak by se tam mohl Bery dostat. Ale teď vidíme, že tam je zaslouženě. Je to skvělý hokejista, je vidět, lítá tam a zpátky. Fakt se je tam trenér nebojí posílat,“ říká osmadvacetiletý gólman. „Mám pocit, že to je jeden z nejlepších našich hráčů,“ doplňuje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Utkání skupiny A mistrovství světa v hokeji: Česko - Velká Británie, 18. května 2024, Praha. Zleva Ondřej Beránek z Česka a Sam Duggan z Británie

Svěřenci Radima Rulíka prošli do bojů o medaile přes Spojené státy americké, které porazili gólem Pavla Zachy 1:0. „Já jsem skákal, fandil. Hrozně jsem si to užil. I pro mě jako profesionálního hokejistu to byl skvělý zážitek,“ říká osmadvacetiletý gólman. Trnité čtvrtfinále měli ale i Švédové. Finsko přetlačili až v prodloužení.

Cesta k posledním dvěma titulům mistrů světa vedla pro český tým vždy přes Švédsko. A v obou případech nestačilo šedesát minut. V semifinále 2005 ve Vídni vyhráli Češi 3:2 v prodloužení, vítězný gól dal tehdy Radek Dvořák.

O pět let později to bylo v Kolíně nad Rýnem ještě větší drama. Osm vteřin před koncem základní hrací doby vyrovnal Karel Rachůnek. Rozhodující nájezd, který poslal národní tým do finále, pak dal Jan Marek.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.