Hlavní obsah

Norsko - Česko 1:4SESTŘIH: Češi v nervózním duelu s Norskem berou další výhru, Pastrňák se blýskl dvěma góly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Pastrňák 0 : 1
22. Vrána 0 : 2
41. Pastrňák (trestné střílení) 0 : 3
45. Hoff 1 : 3
59. Červenka 1 : 4
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Splněná povinnost, radovat se lze ze dvou využitých přesilovek ze čtyř nabídnutých, leč při hře 5 na 5 to byla spíš těžká dřina. Hokejová reprezentace v sobotu porazila na světovém šampionátu dobře bránící Norsko 4:1, David Pastrňák hned dvakrát skóroval, ovšem nutno přiznat, že ji taky od problémů ochránily tyčky. Teď má tým před sebou poslední dva zápasy ve skupině – v pondělí hraje se Spojenými státy a úterý s Finskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Norsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Tampere (od našeho zpravodaje) - Byl to urputný boj. Norové poctivě bránili své pásmo, přes které se Češi jen ztěžka dostávali. Přesto v úvodu byli viditelně lepší, a když dostali početní výhodu, šli do vedení. Silné přesilovkové komando zamknulo soupeře v pásmu, až Krejčí chytře nabil Pastrňákovi, jenž se střelou z první nemýlil.

Norsko ale nic neměnilo na své taktice. Hrálo zodpovědně dozadu, útočnou hrozbu však nepředstavovalo a první – spíše propagační – střelu vyslalo až v osmé minutě.

Druhé branky se Češi dočkali opět v přesilovce. Předcházel jí výtečný vstup do třetiny, kdy si v prvním útoku hráči dobře měnili pozice, až si Krejčí vykoledoval faul. Do přesilovky tentokrát naskočila druhá speciální formace, aby se puk po nastřelení Kundrátkem dostal za brankou k Černochovi, jenž rychle přiťukl volnému Vránovi. Ten ukončil své střelecké trápení na turnaji.

Obraz hry se následující minuty příliš neměnil, v polovině zápasu tak byl počet střel 18:4 pro Čechy. Jenže pak výrazně ubrali na tempu. Příliš se necpali před branku, nesnažili se clonit soupeřovu brankáři, což byl jeden z úkolů a koučových apelů pro tento zápas. Zbytečně ztráceli puky, a tak Norové hru vyrovnali. Češi jen se štěstím drželi vzadu nulu. Hned třikrát v závěru druhého dějství zachránila Vejmelku tyčka.

"Byl to náročnější zápas na koncentraci a bylo důležité být pořád ve střehu. Na začátku moc střel nebylo, a když něco přišlo, nebezpečně to tam lítalo před bránou. Snažil jsem se neudělat nějakou zbytečnou chybu. Pak jsme se trošku zatáhli. Díkybohu to nepotrestali, měli jsme trošku štěstí, ale ubránili jsme to," řekl brankář Karel Vejmelka.

Alespoň částečný klid dodal Čechům zkraje třetí třetiny Pastrňák, jenž s velkou noblesou proměnil trestné střílení. Ovšem vzápětí Norové rovněž využili přesilovky a snížili na 1:3. V závěru byl dvakrát po sobě vyloučen Kempný, Češi však čtyři minuty v oslabení ustáli. A když Norsko odvolalo brankáře, potrestal jejich ztrátu puku ve středním pásmu Červenka, kterému nezištně přihrál Pastrňák.

"Červus si to zasloužil. Myslím si, že dneska odvedl spoustu práce. Celkově nám ale hra pět na pět moc nevycházela, speciální týmy byly výborné, oslabení i přesilovky. V pět na pět nesmíme ztrácet tolik puků ve středním pásmu," uvedl David Pastrňák.

Zajímavá záležitost se udála i v hledišti. Čeští fanoušci před utkáním vyvěsili mezi dvě české vlajky i ukrajinskou. Na těch českých byly dva letopočty 1968 a 2022 a rovněž vzkaz: "Běž domů, Ivane. Čeká tě Nataša." Po pár minutách hry ale tu ukrajinskou pořadatelé sundali s vysvětlením, že v aréně mohou být vyvěšeny jen vlajky účastníků.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina B (Tampere):
ČR - Norsko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 7. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 23. J. Vrána (Černoch, Kundrátek), 41. Pastrňák z trest. střílení, 59. Červenka (Pastrňák, Krejčí) - 45. Hoff (Trettenes, Haga). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), MacFarlane (USA) - Niittylä (Fin.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. Diváci: 6015.
ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Norsko: Arntzen - Johannesen, Lilleberg, Krogdahl, Nörstebö, Rokseth, Kasastul, Bull - K. Olimb, M. Olimb, Rosseli Olsen - Martinsen, Haga, Röymark - Hoff, Trettenes, Jakobsson - Salsten, Rönnild, Brekke Henriksen. Trenér: Petter Thoresen.
1.Finsko6501022:516
2.Švédsko5311019:912
3.ČR5301118:1010
4.USA5220114:910
5.Norsko5110312:185
6.Lotyšsko5110310:165
7.Rakousko6012311:194
8.Velká Británie500144:241

Reklama