Hlavní obsah

Povinná výhra versus boj o záchranu. V historii MS Česko vyzve Slovinsko popáté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtým soupeřem české reprezentace na letošním hokejovém šampionátu se stane nejhorší tým aktuální tabulky skupiny B. Ve čtvrtek 18. května v 15:20 hodin se Čechům postaví Slovinsko, se kterým čeští hokejisté na MS nikdy neprohráli. Jaká je vzájemná historická bilance národního týmu s hokejovým trpaslíkem?

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Radost slovinských hokejisté po gólu Jana Drozga v duelu MS s Kanadou.

Článek

Krátce připomeňme, že Česká republika na aktuálním MS drží dvě výhry, a to nad Slovenskem (3:2) a Kazachstánem (5:1). Naopak překvapivou porážku 4:3 utrpěla v prodloužení s Lotyšskem.

Slovinci mají za sebou již dva zápasy s nejtěžšími týmy skupiny B. Se Švýcarskem prohráli vysoko 0:7, příznivější skóre pak měli při zápasu s Kanadou, která je přehrála 5:2. Těsnou prohru pak slovinský tým utrpěl s Norskem, kdy rozhodl jediný gól zápasu v první třetině.

Pro český národní tým by nadcházející vzájemný souboj měl být povinností a splněním předpokladů pro jistý postup ze skupiny. Slovinci se budou naopak snažit získat jakýkoliv bod, který by je odvrátil od možného sestupu z elitní skupiny MS.

Bilance Česko - Slovinsko na MS v hokeji

DatumMísto, fázeVýsledek
26. dubna 2003Helsinky, skupinaČesko 5:2 Slovinsko
7. května 2006Riga, skupinaČesko 5:4 Slovinsko
10. května 2013Stockholm, skupinaČesko 4:2 Slovinsko
12. května 2017Paříž, skupinaČesko 5:1 Slovinsko
18. května 2023Riga, skupinaČesko - Slovinsko ONLINE

Na světových šampionátech na sebe oba celky narazily pouze čtyřikrát a ve všech zápasech byl úspěšnější český tým. Poprvé tomu bylo v rámci základní skupiny na MS v roce 2003, kdy Češi zvítězili 5:2. O tři roky později zápas dopadl s daleko těsnějším skóre 5:4. Pohodlné vítězství pak na české hokejisty čekalo v roce 2013 a 2017, kdy vyhráli 4:2 a 5:1.

Slovinsko se od roku 1993 snaží prosadit a vytvořit si pevné místo mezi světovou hokejovou elitou. Za posledních třicet let se slovinští hokejisté na MS představili celkem desetkrát, a to včetně započítání letošní účasti.

Na úspěch v rámci světových šampionátu Slovinsko stále čeká. Mezi svá výraznější umístění pak může řadit alespoň překvapivé 7. místo na ZOH 2014 v Soči.

Reklama