Hlavní obsah

Snadný soupeř pro začátek MS? Bilance zápasů s Brity je překvapivě vyrovnaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství světa v hokeji startuje. V prvním zápase se český národní tým postaví výběru Velké Británie. V hlavním pořadatelském městě Tampere nastoupí oba celky ke svému utkání v sobotu 14. května v odpoledních hodinách. Čeká na Čechy ideální soupeř pro úvodní turnajové rozehrání či zdání klame?

Foto: Great Britain Ice Hockey, Facebook

Hokejisté Velké Británie postoupili do elitní skupiny MS teprve v roce 2019.

Článek

Hokej ve Velké Británii prožil svůj vrchol na počátku a v polovině minulé století, poslední dvě dekády se ostrovní výběr pohyboval na úrovni první divize. Mezi hokejovou elitu Velká Británie postoupila teprve v roce 2019.

Pokud se podíváme na bilanci vzájemných zápasů s Českou republikou, z novodobé historie najdeme v rámci světových šampionátů pouze jediné utkání, a to z roku 2021, které dopadlo lépe pro český celek. Ten v Rize zvítězil s pohodlným skóre 6:1, kdy se o dva góly zasloužil Libor Šulák.

Překvapením ale je, že za dob Československa vychází poměr vítězných zápasů v rámci světových šampionátů vítězně pro Velkou Británii. Ta dokázala československý tým porazit celkem třikrát, zatímco utrpěla pouze jednu porážku.

Vzájemná bilance Česka (Československa) a Velké Británie na MS v hokeji

DatumMístoVýsledek
4.2.1934MilánČeskoslovensko 1:2 Velká Británie
27.1.1935DavosČeskoslovensko 1:2 PP Velká Británie
19.2.1938PrahaČeskoslovensko 0:1 Velká Británie
9.2.1939BasilejČeskoslovensko 2:0 Velká Británie
29.5.2021RigaČesko 6:1 Velká Británie

Britové ve Finsku pochopitelně patří mezi outsidery, podle sázkových kanceláří se dokonce jedná o nejslabší tým šampionátu. Před rokem skončili svěřenci skotského trenéra Peta Russella sedmí ve skupině s bilancí jedné výhry v sedmi zápasech.

Letos čeká Brity znovu boj o záchranu v elitní skupině, týmu navíc bude chybět zraněné duo Mike Hammond a Liam Kirk. Kirk, který se v roce 2018 stal prvním Britem draftovaným v NHL, loni na světovém šampionátu řádil. Byl šestým nejproduktivnějším hráčem a dokonce byl zvolen i do All Star týmu turnaje.

Jak dopadne úvodní zápas české reprezentace na MS proti Británii?
České reprezentace vyhraje o více než 3 góly
86,2 %
České reprezentace vyhraje jen o 1-2 góly
8,4 %
Zápas rozhodne prodloužení nebo nájezdy
1,3 %
Vyhrají Britové
4,1 %
Celkem hlasovalo 1542 čtenářů.

Reklama