Hlavní obsah

Daňo věří, že třinecké útočné trio vnese do slovenského týmu vítěznou mentalitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovské oslavy musel omezit, za nominaci na světový šampionát v Ostravě a v Praze je slovenský útočník Třince Marko Daňo rád vyměnil. Do týmu kanadského trenéra Craiga Ramsaye se z týmu čerstvých mistrů české extraligy dostali tři útočníci. Kromě Daňa ještě Libor Hudáček a Viliam Čacho.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Slovenští hokejisté Mario Grman z Vítkovic (vlevo) a Marko Daňo z Třince v Ostravě.

Článek

Na medailový úspěch z mistrovství světa čekají slovenští hokejisté už dvanáct let, vítězná mentalita mistrovských Ocelářů by se jim tak mohla hodit. „Jsme tu z Třince tři, máme tak možnost infikovat další hráče,“ usmíval se Marko Daňo.

První trénink slovenského výběru sledoval z ochozů Ostrava Arény třinecký trenér Zdeněk Moták. Mohl si tak všimnout, že na ledě scházel jen Miloš Kelemen, který byl zrovna na cestě ze zámoří, připravený naskočit je naopak Martin Pospíšil z Calgary, který kvůli drobným zdravotním potížím nehrál přípravné zápasy.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Marko, v pátek vás v Ostravě čeká proti Německu první utkání šampionátu (od 16.20 hodin). Nervozita se o vás pokouší, nebo už na pátém mistrovství světa žádnou necítíte?

Těšíme se na začátek, jsme nedočkaví. Já tady zažil šampionát v roce 2015, pamatuju si skvělou atmosféru a jsem zvědavý, jak to bude vypadat letos. Doufám, že se v prvním zápase dobře odrazíme do turnaje a potěšíme naše fanoušky.

Na začátek máte Německo, řekli jste si po přípravě s USA (porážka 2:6) na čem zapracovat?

Že je třeba hrát šedesát minut. Protože jsme čtyřicet minut hráli vyrovnanou partii, ten zápas byl otevřený. Potom jsme ve třetí třetině ztratili trošku koncentraci, na tom musíme zapracovat. Věřím, že pokud se budeme soustředit na to, abychom s kterýkoliv soupeřem hráli naplno šedesát minut, tak máme šanci na úspěch.

Nominaci jste prožíval? I kvůli případným šrámům z play off?

Menší šrámy po zblokovaných střelách z play off byly, ale to je něco, co mi nebrání jet reprezentovat. Jsem rád, že pozvánka přišla. Jsem zdravý a chci mužstvu pomoct.

Na prvním tréninku v Ostravě jste nebyl ve formaci s Liborem Hudáčkem, se kterým jste odehrál celé play off v Třinci. Bude to v pohodě?

Trenéři se tak rozhodli, věřím že toto složení bude fungovat. S Kudrnkou (Andrej Kudrna) a se Sukim (Matúš Sukeľ) jsme hráli v té Bratislavě, myslím, celkem solidně. Zatím jsme se sehrávali a na šampionátu ukážeme, že tu chemii ještě zlepšíme a budeme platní pro mužstvo.

Sestava Slovenska na prvním tréninku v Ostravě

Útoky

Peter Cehlárik - Marek Hrivík (oba Leksand) - Juraj Slafkovský (Montreal)

Tomáš Tatar (Seattle) - Lukáš Cingel (Brno) - Libor Hudáček (Třinec)

Martin Faško-Rudáš (Liberec) - Martin Pospíšil (Calgary) - Pavol Regenda (Anaheim)

Marko Daňo (Třinec) - Viliam Čacho (Třinec)/ Matúš Sukeľ (Litvínov) - Andrej Kudrna (Litvínov)

Obrany

Šimon Nemec (New Jersey) - Martin Fehérváry (Washington)

Mario Grman (Vítkovice) - Patrik Koch (Arizona)

Peter Čerešňák (Pardubice) - Michal Ivan (Liberec)

František Gajdoš (Nitra) - Andrej Golian (Slovan Bratislava)

Brankáři

Samuel Hlavaj (Plzeň), Matej Tomek (Litvínov), Stanislav Škorvánek (Michalovce).

Už jste to zmínil, že jste v Ostravě zažil světový šampionát v roce 2015. Očekáváte znovu velkou podporu, protože ze Slovenska to do Ostravy není daleko?

Bylo to úžasné, i proto se nemůžu dočkat prvního zápasu. Věřím, že potěšíme fanoušky a budeme jim dělat radost naší hrou. A že budeme mít i výsledky.

Ve skupině máte mimo jiných Američany. Jsou tam kluci, které znáte ze zámoří?

Ano, Seth Jones a Zach Werenski, ty si pamatuji. V tom přípravném zápase jsme se pozdravili a popřál jsem jim štěstí. Ale ne tolik, jako v tom přípravném utkání v Bratislavě.

Jak vnímáte složení vašeho mužstva, které vypadá zajímavě? Co by mělo být jeho silnou stránkou?

Hlavně rychlost, dravost a soudržnost. Máme mladé mužstvo. Kluci, kteří přijeli z NHL, ukazují, že jsou platnými hráči ve svých klubech, věřím, že tady ty zkušenosti z Ameriky přenesou a spojí se to s námi, kteří působíme v Evropě. Že vytvoříme dobrou partu a budeme moci pomýšlet na úspěch.

Těšíte se na utkání s Polskem, kde bude třinecký Kamil Walega a které tady bude mít také velkou podporu?

Z pohledu diváckého zájmu to bude v Ostravě asi největší zápas. Bude to zajímavá konfrontace, na kterou se těším. Kluci s nimi hráli v přípravě, teď to ale bude úplně něco jiného.

Kdo má bouřlivější fanoušky. Slovensko, nebo Polsko?

(Smích) Ještě jsem proti nim nehrál, takže neumím říct. Sám jsem zvědavý, jak to bude, ale věřím, že naši fanoušci nás budou podporovat celý zápas, a doufám, že je potěšíme vítězstvím.

Stihl jste si po dlouhé mistrovské jízdě v play off a následných oslavách titulu odpočinout?

Nějaký prostor, abychom byli připraveni na šampionát, tam byl. Zvládli jsme to, chuť je a energie taky.

Oslavy v Třinci jste musel zkrátit?

Dva dny jsme trošku potáhli. V šetrném režimu, pak jsme se už soustředili na to, jestli pozvánka přijde. Přišla, tak máme radost, že můžeme přijet a pomoct národnímu mužstvu. Věřím, že důvod na oslavy bude po tomto mistrovství.

Mistrovské fousy jste si nechal schválně?

Barber byl na dovolené, dnes po obědě to stihnu a zítra už budu vypadat jako člověk.

Budete ve volných chvílích jezdit do Třince?

Moc toho času není. Ty zápasy jdou v rychlém sledu a budu rád, že si o volném dni budu moct vyložit nohy na postel, že si zajdu na masáž nebo do wellneska zregenerovat v sauně nebo do vířivky. Manželka se synem jsou v Třinci a možná se přijedou podívat oni na mě.

Související témata:
  0 : 0 Švédsko - Francie 0 : 0 7. min Živě
20240520T16 : 20:00+0200
Švédsko vs. Francie
Švédsko vs. Francie
Švédsko
Francie
  0 : 1 Velká Británie - Norsko 0 : 1 6. min Živě
20240520T16 : 20:00+0200
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie vs. Norsko
Velká Británie
Norsko
  Kazachstán - Polsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán vs. Polsko
Kazachstán
Polsko
  Finsko - Dánsko dnes 20 : 20
20240520T20 : 20:00+0200
Finsko vs. Dánsko
Finsko vs. Dánsko
Finsko
Dánsko
  Francie - Německo zítra 12 : 20
20240521T12 : 20:00+0200
Francie vs. Německo
Francie vs. Německo
Francie
Německo
  Rakousko - Velká Británie zítra 12 : 20
20240521T12 : 20:00+0200
Rakousko vs. Velká Británie
Rakousko vs. Velká Británie
Rakousko
Velká Británie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.