Hlavní obsah

Duše kabiny na MS osmnáctek. Klukům děláme maminku i tatínka, smějí se kustodi

Dveře do šatny zdobí nápis „Czech Republic“ a logo Českého hokeje. Království národního týmu na světovém šampionátu do osmnácti let jde poznat snadno. O české mladíky se v Landshutu stará dvojice kustodů Martin Pečinka a Jan Vejvoda. Odvádí ohromně důležitou práci. Ta začíná už brzy ráno a končí kolem půlnoci.

Foto: Matěj Vybíral, Sport.cz

Kabina českých hokejistů do 18 let na MS v německém Landshutu.

Článek
Fotogalerie

Landshut (od našeho zpravodaje) - Dresy vyprané a připravené, jeden jako druhý. Brusle nabroušené a veškerá výstroj připravená. Vedle ručníků má každý hráč k dispozici pití a tyčinky na rychlé doplnění energie. „Staráme se o to, aby kluci měli myšlenky jen na hokej. Jsme tu od snídaně až do pozdního večera. Musíme vše uklidit a připravit šatnu zase na další den," prozrazuje jeden z kustodů Martin Pečinka.

Společně s kondičním trenérem a fyzioterapeutem kabinu vyzdobili do českých barev. Nechybí motivační nápisy ani obrovská česká vlajka vyvěšená u stropu. „Zabralo nám to asi šest hodin, byla to dřina. Ale snad se tu hráči díky tomu cítí jako doma," usmívá se Pečinka.

Kabina týmu na MS U18Video: Hokejka.cz

Do Landshutu, 130 kilometrů od českých hranic, přivezli asi dvě tuny materiálu. Prostorné šatně ve středu dominuje koberec se státním znakem a podivný talisman. Plastová hračka tyranosaura. „Jeden z hráčů chodí trochu jako on, tak si z něj kluci udělali srandu a koupili mu hračku. Ani nevím, jak se z ní stal talisman," přiznává 48letý Pečinka, který si v sezoně 1992/93 zahrál československou extraligu za České Budějovice.

O kustodech se říká, že jsou duší kabiny. „Tady to platí trojnásobně. Děláme jim maminku i tatínka dohromady," směje se Pečinka. Na starost má hlavně přípravu šatny, jeho kolega Jan Vejvoda řeší technické věci jako broušení bruslí. „Jsme sehraná dvojka a ve všem si vyhovíme," libuje si 31letý Vejvoda, který dělá kustoda i reprezentační dvacítce.

S dospívajícími hráči našel společnou řeč. „Musel jsem se samozřejmě naladit na jejich vlnu. Je to příjemný. Cítím, jak u toho mládnu. U mě není věkový rozdíl takový," rýpne si do svého staršího kolegy. „Tak teď jsi mě poslal do důchodu," zasměje se Pečinka.

Foto: Matěj Vybíral, Sport.cz

Kabina českých hokejistů do 18 let na MS v německém Landshutu.

Dobře naladění kustodi si užívají chvilku volna. Během mistrovství světa si totiž moc neodpočinou. „Snažíme se toho naspat co nejvíc, ale je to těžké. Naštěstí hrajeme dřívější zápasy od 15:30, takže se do postele dostanu kolem půlnoci," říká Vejvoda a oba odcházejí na oběd. „Konečně. Během šampionátu ho stíháme vůbec poprvé," doplní s úsměvem Pečinka.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.