Hlavní obsah

Kulich na MS osmnáctek skóroval už třikrát. Chci pro Česko úspěch, velí kapitán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roli kapitána si užívá a chce spoluhráčům předat zkušenosti. Útočník Jiří Kulich na mistrovství světa hráčů do osmnácti let v německém Landshutu září. V sobotu proti domácím pomohl k obratu na 4:2 dvěma přesilovkovými góly, v neděli proti USA otevřel skóre proměněným trestným střílením, které sám vybojoval. S hlavním adeptem na zlato ale Češi prohráli jasně 2:6.

Foto: IIHF

Kapitán české reprezentace Jiří Kulich na MS do 18 let.

Článek

Landshut (od našeho zpravodaje) - Proti Německu národní tým musel zápas otáčet z 1:2. Ve druhé třetině si ale pomohl třemi početními výhodami. Dvakrát do puku úspěšně práskl ranou z první Jiří Kulich. „Vstup do turnaje se nám povedl a nabrali jsme sebevědomí," pochvaloval si.

Nebojácně začali čeští reprezentanti i proti Spojeným státům americkým. Favorizovaného soupeře se nezalekli a šli do vedení. Ve 13. minutě právě Kulich vybojoval kotouč. Poprvé byl nedovoleně zbrzděn ještě na vlastní polovině, přesto se dostal do brejku a fauloval ho i druhý americký hráč. „To se mi v kariéře ještě nestalo," přiznal český kapitán.

Výsledek? Přesilovka pro Česko a navíc trestné střílení. To si vzal na starost sám faulovaný a proměnil ho neomylnou střelou k pravé tyčce. „Nejsem moc šikovný na kličky, tak jsem volil střelu. Vyplatilo se," radoval se.

Foto: Ronald Hansel/@juniorskyhokej

Český hokejista Adam Bareš (vlevo) a Cruz Lucius z USA během utkání na MS do 18 let

Češi se s favoritem drželi herně v první a třetí třetině, kdy soupeře přestříleli. „Dokázali jsme si, že se můžeme s takovým soupeřem měřit," těšilo Kulicha. Ve druhé části ale USA přepnuly na vyšší rychlostní stupeň. Jasně dominovaly a rozhodly čtyřmi góly. „Neplnili jsme plán. Sice jsme si říkali, že si chceme zápas užít, ale tohle fungovat nemohlo. Ve druhé třetině jsme si jenom šli zahrát hokej," litoval.

V obou zápasech byl český kapitán na ledě pořádně vidět. Nebojí se hrát s kotoučem, bere na sebe akce a ukazuje, že střílet umí. „Za tři góly jsem rád, ale samozřejmě bych bral raději dvě výhry," připustil.

Výborných výkonů si určitě všímají i skauti z NHL, kteří na mládežnickém mistrovství nechybí. V draftu, který je na programu v červenci, se očekává výběr Kulicha ve druhém kole. Díky předvedené hře se však může šikovný útočník ještě posunout. „Teď to ale neřeším, je důležitý týmový výsledek. Chci pro Česko úspěch. Ukazovat jsem se mohl celou sezonu," mínil.

Roli kapitána si Kulich, který si zahrál už na loňském šampionátu a také na MS dvacítek, užívá. „Pro mě je to obrovská čest. Cítím se jako lídr týmu. Snažím se spoluhráčům radit a předat své zkušenosti. Hlavní je, aby kluci nebyli nervózní. Ale toho se těžko zbavuje, sám jsem si tím na prvním šampionátu před rokem prošel," prozradil 18letý forvard.

Na mistrovství světa v Landshutu, který se nachází jen 130 kilometrů od českých hranic, si užívá podporu fanoušků. „A také rodičů a známých, kteří přijeli. Moc nás podporují, užívám si to," usmíval se Kulich.

V sezoně odehrál 52 zápasů za karlovarské áčko, dalších šest za juniorku, poté už sedmnáct za reprezentační dvacítku nebo osmnáctku. „Ale na únavu není prostor. Asi nikdo není unavený, všichni jsme se na šampionát těšili," vysvětlil Kulich.

Reklama

Související témata: