Hlavní obsah

Dvacet let starý šok. Taťka mi o tom nevyprávěl, musím se ho zeptat, říká Špaček junior

Když čeští hokejisté před dvaceti lety prožili v O2 areně čtvrtfinálový šok a prohráli na nájezdy s USA, obránci Davidu Špačkovi byl pouhý rok. Jeho otec Jaroslav tehdy kvůli zranění prožíval jednu z nejhorších porážek v historii českého hokeje jen na tribuně. O rok později však gólem přispěl k vídeňské odvetě. „Ale doma si moc hokejových historek nevyprávíme,“ přiznal s úsměvem 21letý syn David před dalším čtvrtfinálovým duelem se Spojenými státy.

O čtvrtfinále s Američany z roku 2004 jsme se s taťkou moc nebavili, musím se ho teď zeptat, usmívá se David Špaček Video: Sport.cz

 
Článek

Národní tým má se čtvrtfinálovými souboji s Američany bohaté zkušenosti. U prvních tří střetnutí v Naganu, v Praze i ve Vídni byl i Jaroslav Špaček. A všechny tyto tři duely zůstaly nezapomenutelné. „Já jsem ale na staré highlighty nikdy moc nekoukal,“ líčil Špaček junior.

Zkušenosti slavného táty by se mu však ve čtvrtek mohly hodit. „Samozřejmě mi říkal, že tu před dvaceti roky hrál, ale ještě jsme se o tom víc nebavili. Musím se ho na to zeptat,“ přislíbil syn olympijského šampiona a trojnásobného mistra světa. „Určitě nám bude fandit, abychom je tentokrát porazili,“ poznamenal.

Padesátiletý bývalý hvězdný bek totiž pozorně sleduje utkání z hlediště. „Taťka dorazil na všechny zápasy kromě jednoho. Vždycky jsme se pak sešli a řekl mi, co bylo dobré a co špatné. A většinou pogratuloval k výhře,“ usmál se David Špaček. „A voláme si každý den. Poradit si nechám, ale on už na mě nijak netlačí a spíš mě nechává být,“ líčil.

Bek, jenž odehrál třináct sezon v NHL, byl specialistou na samostatné nájezdy a v nich ještě svůj názor synovi rád sdělí. „Vždycky mi říká, abych naznačil střelu a pak šel do bekhendového blafáku jako Ondra Kaše. Ale já to mám radši zleva,“ přiznal se obránce působící na farmě Minnesoty v Iowě, jenž by si na případný rozstřel věřil.

„Nejsem odborník jako taťka, ale asi bych si troufl. Na druhou stranu máme v týmu zkušenější hráče, kterým bych to asi přenechal,“ připustil David Špaček.

Nějaké změny ve složení formací tam jsou, říká Tomáš Plekanec. Varování z předchozích čtvrtfinále? Je jiná situace, máme důvod si věřit!Video: Sport.cz

Jeho progres na prvním seniorském mistrovství je znatelný. „Každým zápasem se cítím líp a líp. Snad to takhle bude pokračovat,“ doufá odchovanec Třemošné a Plzně, jenž v turnaji nasbíral už čtyři asistence, všechny v přesilovkách. „K sebevědomí to určitě pomůže,“ mínil.

Po příjezdu Davida Pastrňáka s Pavlem Zachou se jeho role v početních výhodách nezměnila. „Jsou to velcí hráči. Je čest si s nimi zahrát. Snažím se jim to rozdávat, a když mám možnost, tak vystřelím,“ popisoval.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

A doufá, že se nejen v přesilovkách bude dařit i proti USA. „Silný soupeř. Ale teď jsme se poměřili s Kanadou a myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. Když předvedeme podobný výkon, určitě máme šanci postoupit,“ věří Špaček.

Postoupí čeští hokejisté přes USA do semifinále MS?
Ano
77,5 %
Ne
22,5 %
Celkem hlasovalo 31923 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.