Hlavní obsah

Euforie na druhou! S fanoušky skákali i hráči na střídačce, Švýcarům tleskala celá hala a Jágr aby si otevřel věštírnu

Aktualizováno

David Kämpf právě 19 vteřin před koncem třetí třetiny trefil prázdnou švýcarskou branku, zvýšil na 2:0 a všichni ve vyprodané O2 areně věděli, že tohle už čeští hokejisté nepustí. Pochopitelně to věděl i Radim Rulík na střídačce. Se svými asistenty se v kruhu objímal, navzájem se plácali po zádech.

Staroměstské náměstí v euforii, po 14 letech se Česko dočkalo titulu mistrů světa v hokejiVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Když se pak deset vteřin před koncem přerušila hra naposledy, snad všichni čeští fanoušci skandovali „Mistři, mistři“ střídavě s „Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop“. A neskákali jen lidé na tribunách, do rytmu hopsali i všichni hráči na české střídačce, kteří se chytili za ramena.

Tak jako při nájezdech s Kanadou na ZOH 1998. Vždyť to své Nagano si nyní prožívají i současní reprezentanti.

Radost z gólu a hymna po utkáníVideo: Sport.cz

Za trenéry spěchal na střídačku i generální manažer nároďáku Petr Nedvěd, a když konečně přišla závěrečná siréna, všichni členové realizačního týmu na sebe na střídačce naskákali.

Hráči zase mířili ke gólmanovi Dostálovi, který ve druhém ze tří zápasů play off udržel čisté konto a výraznou měrou se podílel na titulu.

A když pak na led zavítal Jaromír Jágr, O2 arena začala bouřit snad ještě víc. Byl to právě nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL, kdo den před finále říkal, jak krásné by bylo, kdyby finále rozhodl David Pastrňák, který do té doby ve třech duelech vyšel bodově naprázdno. Že takovému scénáři věří.

Snad aby si borec, který byl právě v neděli uveden do Síně slávy IIHF, otevřel věštírnu. Možná i o své předtuše pak vyprávěl Pastovi, když mu na ledě předával cenu pro nejlepšího českého hráče utkání.

Gól Davida Pastrňáka ve finále mistrovství světaVideo: Česká televize

Čeští borci mezitím nasadili bílé kšiltovky a křepčili. Když si pak švýcarský kapitán Roman Josi jel pro trofej za druhé místo, tleskali svému soupeři nejen čeští hokejisté, ale i všichni diváci. Sympatické a sportovní gesto.

Po Švýcarech si pro medaili přijeli z rukou šéfa IIHF Luca Tardifa a prezidenta Českého hokeje Aloise Hadamczika i Češi. A když pak dozněla česká hymna, při které se celý tým držel na modré čáře za ramena, a své poděkování organizátorům turnaje a fanouškům, kteří překonali divácký rekord z roku 2015, dokončil Tardif, šlo se na to hlavní.

Kapitán Roman Červenka si přijel pro pohár, dojel s ním mezi spoluhráče a zvedl jej nad hlavu. V gejzíru konfet pak odstartovaly oslavy, které hned tak neskončí…

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.