Hlavní obsah

Expert hodnotí výkon českého týmu proti USA: Medaile na MS je hodně blízko!

Hotovo! Čeští hokejisté splnili výhrou nad USA první cíl, na mistrovství světa ve Finsku vybojovali postup do čtvrtfinále šampionátu. Radost z toho měli i experti Martin Pešout a Radek Duda ve studiu Sport.cz, kde v pořadu Příklep extra duel hodnotili. „O to tady šlo, podřídila se tomu i taktika," konstatoval trenér Komety Brno Pešout. „Jsme ve čtvrtfinále a na tomhle mistrovství je medaile hodně blízko. Dobře by se udělala. Stačí porazit Finy a bude hodně dobře nakročeno," dodal v optimistickém tónu Duda.

Čeští hokejisté vyhráli na MS nad USA. Jak viděli výkon českého týmu Martin Pešout a Radek Duda v pořadu Příklep extra?Video: Sport.cz

 
Článek

Cesta za úspěchem proti USA ale nebyla jednoduchá. Byly chvíle, kdy už to vypadalo, že puk musí skončit v české síti. „Základem byl skvělý Vejmelka. Ale měli jsme taky štěstí, Američani tam měli čtyřikrát prázdnou bránu, ale vždycky přišel nějaký šťastný odraz. Výsledek se počítá, jsou to tři body," shrnul nejdůležitější fakta Pešout.

„Slyšel jsem neskutečno ránu tady na Vinohradech. Myslel jsem, že je to bouračka nebo bouřka, ale to jen spadl kámen ze srdce," neskrýval Duda, že se mu ulevilo, když svěřenci Kariho Jalonena dotáhli duel se zámořským rivalem k těsné výhře a jsou mezi nejlepší osmičkou. Teď jde o to, vybojovat co nejlepší výchozí pozici. „Beru i výhru 1:0, vůbec by mi to nevadilo," dušoval se Duda. „Jestli to povede k tomu, že si kluci převezou placku, tak dobře pro ně, beru to.," dodal s tím, že by rád v podání českého týmu viděl jiný hokej. „Moje srdce pláče, ale já si na to zvykám a bojuju s tím."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu USA - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Češi měli ve třetí části hry k dispozici pětiminutovou přesilovku. Ta nabídla šanci ke gólové pojistce, jenže druhý gól nepadl. „První lajna Američany rozebrala, ale neprorvali jsme to tam. Tady si musíme dát pozor, kdyby něco podobného přišlo ve čtvrtfinále za tohohle stavu, tak to může rozhodnout, že to zápas nezlomí na naši stranu. Mohli bychom si drbat hlavu," poznamenal Pešout.

Útočník Matěj Blümel rozhodl gólem zápas s USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Američani byli důrazní, podle Dudy si zaslouží pochvalu, jak naložili s oslabením. „Našim chyběla četnost střelby. Ať se to tam odráží a vznikají nové situace. Když si obranný val nerozstřílíme, bude to těžký," doplnil Duda.

Na závěr přišla ze strany Pešouta i chvála na arbitry duelu, kteří v kritických momentech neváhali změnit verdikt, neboť se mohou podívat v krizové chvíli na video. „Klobouk dolů před rozhodčími. Víme, co dělá s fotbalem VAR, ale tady, když jde o zdraví, tak to bylo z jejich strany správně, že se šli podívat a udělili Bellowsovi trest," uznal Pešout.

PŘÍKLEP EXTRA - hokejové studio Sport.cz tentokrát s Radkem Dudou a Martinem PešoutemVideo: Sport.cz

Druhý z expertů to s chválou tak jasně neviděl. Domníval se, že rozhodčí měl drsný faul Američana Bellowse posoudit hned, a ne až po konzultaci u videa. „Ten rozhodčí měl přímý oči na Bellowsově loktu, byl od toho tři metry. To nevidět, to byla hrubá chyba. Měl pískat hned. Tenhle faul by měl vidět," zlobil se Duda.

Pešout tvrdí, že na seminářích se v podobné situaci dostává trenérům odpověď, že rozhodčí, co je blízko, má naopak slepé oči a nevidí to. „Pomoci má rozhodčí, co stojí v klidu za modrou čarou. Ten by měl pomoci," vysvětlil kouč Komety. „Rozhodčí jsou tam čtyři, je tam osm očí a ten brutální faul měli vidět. Ať se na mě nikdo nezlobí," dodal.

Reklama