Hlavní obsah

GLOSA: Záblesky Jalonenova rukopisu tu jsou. Češi nefaulovali a bili se před brankou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V autobiografii, kterou sepisuje, nejspíš kapitolu s názvem "Česká reprezentace" začne zmínkou o úspěšné premiéře nad Rakouskem a taky doplní svými postřehy: "Jsem velmi spokojen. Tým pracoval a plnil pokyny, jak jsem chtěl. Mladí se rvali o šanci." A přidá okamžik, který ho překvapil, až dojal: "Chlapci mi na památku dali vítězný puk." Fin Kari Jalonen se už pevně ujal vlády nad hokejovým národním týmem, a byť je po - při vší úctě k Rakousku - hodně přátelském mači těžké mluvit o viditelném rukopisu nového šéfa, jisté rysy nadějné proměny by tu byly.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Karimu Jalonenovi se debut s národním týmem vydařil.

Článek

Není pochyb, že za pět týdnů vyrazí do Tampere s touhou ukončit dlouhý medailový půst hodně jiná parta, než která ve středu dřela ve Znojmě. Nicméně tým "neznámých" mladíků pod Jalonenovou taktovkou využíval své dravosti a rychlosti. V první třetině, které se v sezoně staly českým strašákem, nasázeli Češi tři góly. Nebyly to sice trefy, které by aspirovaly na ocenění ve Zlaté helmě a staly se ozdobou všech hokejových znělek, avšak vyplynuly z tlaku do branky, závaru a stínování, což tuzemský hokej roky postrádá.

Mládenci zřetelně plnili i Jalonenovo motto, kterým charakterizuje svou trenérskou kariéru: "Když makáte naplno, máte šanci něco vyhrát."

I proto kouč oceňoval jejich odhodlání. "Hráli jsme svižně a s takovou energií, jako kluci předvádí na tréninku."

Vyzdvihnout lze také hru bez zbytečných faulů, které vždy Čechům na mezinárodní úrovni naskakují, byť je nutné dodat, že Rakousko domácí borce k žádným přestupkům svým "tlakem" nedonutilo a i arbitři byli z tuzemským luhů a hájů. Nicméně to, že se Jalonen na čistou hru soustředí - koneckonců s hrou bez oslabení uspěli jeho krajané na olympiádě v Číně - je známka správní cesty. A kdy jindy začít s léčbou českého neduhu než v přáteláčku u rakouských hranic. "Šlo mi o to, aby hráči pracovali čistě s holí, vyvarovali se hákování nebo sekání," řekl Jalonen.

Pro oko českého příznivce, který je zvyklý na opakující se tresty jménem nedovolené bránění a nepochopitelné vylučování v útočném pásmu, jsou ta slova i skutky slastí.

Naopak ze sedmi nabídnutých přesilovek dali Češi jediný gól, což je nepochybně slabá bilance. Ale na početní výhody má Jalonen po boku asistenta Erata a především pak pět týdnů času na jejich pilování i proměnění celého přesilovkového osazenstva.

Jestli se ale ještě něčeho potřebuje česká hokejová duše zbavit, pak je to tradiční ztráta koncentrace. A stejně jako ve třetí třetině přicházely výpadky televizního přenosu, přicházely i výpadky herního projevu na ledě. Jalonen to dobře ví.

Nicméně až zhruba za měsíc, až v Ostravě přijdou střety se Švédskem a Finskem, půjde poznat, zda léčba finským koučem u reprezentace zabírá.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

Související témata: