Hlavní obsah

GLOSÁŘ Z TAMPERE: Ať si Pastrňák s Vejmelkou rozbalí dárek k narozeninám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden měl na narozeninovém dortu kulatou padesátku, druhý dokonce úctyhodné číslo 88. Leč ač by numera naznačovala – zvlášť v tom druhém případě – požehnaný věk, tak ve skutečnosti jsou oba ještě mládenci, kteří ve středu shodně slavili sladkých 26. Ta čísla z dortu však nosí Karel Vejmelka a David Pastrňák na hokejových dresech a symbolicky právě středeční oslavenci mohou – a vlastně by i měli být těmi, kteří ve čtvrtek zatáhnou za načančanou mašli a rozbalí velký hokejový dárek. Vejmelka coby brankář a Pastrňák jako elitní útočník jsou bezesporu klíčovými figurami, v jejichž moci je z pouti za medailí z mistrovství světa vyřadit Německo.

Foto: Sport.cz s využitím Hokejový nároďák

Probudí David Pastrňák český národní tým?

Článek

O čtvrtfinále se často mluví jako o zápase, který odděluje úspěch od neúspěchu. Je to opakující se klišé, avšak má v sobě kus pravdy, protože výhra a přežití na šampionátu až do závěrečného víkendu, v němž se rozdávají medaile, vždycky zmobilizuje širokou veřejnost a vlije naději, že zase budeme vítězné hochy nadšeně vítat na Staromáku. A český hokej, který si už deset let asketicky ordinuje medailový půst, by onen velký mejdan nutně potřeboval.

Coby motivaci pro děti, které se mohou upnout ke svým hrdinům.

Coby stimul pro rodiče, že má smysl potomky na hokej přivést.

Coby uklidnění i povzbuzení pro sponzory, že hokej není pro jejich „milodary" jen černou stokou.

Co říkají experti v pořadu PŘÍKLEP EXTRA před čtvrtfinále s Německem?Video: SPORT.CZ

Vypadnutí s Německem, které masy fanoušků (ne)právem považují za outsidera, by zkrátka bylo jen další těžkou ránou do bídných časů, které tuzemský hokej posledních patnáct let prožívá.

Ne, ve čtvrtek odpoledne se v Helsinkách rozhodně nemá zrodit Potěmkinova vesnice. Případná výhra nad Německem totiž neuhladí a neskryje všechny potíže, se kterými se český hokej potýká. Ani po ní neutichnou vnitřní sváry hnutí, které naopak před blížícími se červnovými volbami prezidenta svazu budou spíše eskalovat.

Ale může alespoň zklidnit situaci u seniorské reprezentace, že se angažováním Kariho Jalonena i jeho plánem obohatit svými znalostmi zdejší trenéry, vydala po správné cestě. Že se ústředním bodem kandidátů na uvolněný post svazového prezidenta nestane apel, že český národní tým musí trénovat Čech a že po třech měsících zase neroztrháme to, co jsme si v březnu odhlasovali za spásu.

Tak snad nejen dva zmínění oslavenci ve čtvrtek rozbalí dárek, který v sobě bude skrývat ještě další dva opentlené balíčky a které je následně dovedou až k mejdanu na Staromáku.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

Související témata: