Hlavní obsah

Maďarsko - Finsko 1:7SESTŘIH: Senzace se nekoná. Ve třetí třetině mistři světa zabrali

Aktualizováno

Finští hokejisté porazili na mistrovství světa doma v Tampere Maďarsko 7:1 a v pátém utkání skupiny A si připsali třetí výhru. Maďaři, kteří mají na kontě dva body, podlehli shodným skóre jako o den dříve se Švédy. S obhájci zlata dnes drželi krok dvě třetiny, závěrečnou část však prohráli vysoko 0:5. Třemi asistencemi se pod výhru Seveřanů podepsal útočník Mikko Rantanen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Maďarsko - FinskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

"Nikdy nelze mít zrovna dobrý pocit, když dostanete tolik gólů, ale i tak si myslím, že si ze zápasu můžeme vzít několik pozitiv," uvedl v rozhovoru pro web Mezinárodní hokejové federace maďarský útočník Kristóf Papp. "Nikdy jsme s Finy nehráli zápas, který by byl dvě třetiny tak vyrovnaný. Myslím, že právě na těch dvou třetinách můžeme stavět. Jen je třeba vyvarovat se chyb, které jsme udělali v té třetí," dodal Papp.

Zatímco proti Švédům vyslali nováčci elitní skupiny Maďaři všech devět střel na branku v úvodním dějství a zbývající dvě třetiny prohráli na střely 0:36, tentokrát vzdorovali déle. V páté minutě mohli jít dokonce do vedení, když zblízka zakončoval Bartalis, ale gólman Olkinuora ho vychytal. Favorit udeřil v první třetině pouze jednou, když ve 13. minutě prostřelil Bálizse ranou na bližší tyčku z kruhu pro vhazování Rantanen. Bálizs se pak vytáhl krátce před pauzou při Lammikkově šanci.

Foto: Template, Reuters

Maďaři se radují z gólu v utkání proti Finsku.

V úvodu druhé části zvýšil Kakko, který devět sekund před koncem Sofronova trestu využil početní výhodu. Maďaři kontrovali trochu kuriózním gólem ve 27. minutě. Pozsgai vypálil dobře mířenou ránu na Olkinuorovu lapačku, finský gólman zareagoval, ale máchl lapačkou do výšky, kotouč mu z ní vylétl obloučkem za jeho záda a Sebök ho pohotově dorazil za brankovou čáru. Ve 38. minutě si oba tento souboj zopakovali - Sebök nebezpečně pálil, ale Olkinuora puk vytěsnil betonem do bezpečí.

Ve třetí třetině Finové přidali a rychle rozhodli o osudu zápasu. Na střely vyhráli tuto část 24:2. Hned po 51 sekundách vrátil favoritovi dvoubrankový náskok Ohtamaa, ve 44. minutě přidal další gól Hartikainen, nedlouho po něm se prosadil Kapanen. V 55. minutě skóroval Merelä. Zatímco Seveřané odehráli utkání bez jediného vyloučení, 59 sekund před koncem využil třetí ze šesti jejich přesilovek Armia, Olkinuora si připsal druhou asistenci.

"Myslím, že celkově to byl z naší strany dobrý výkon. Samozřejmě v prvních dvou třetinách chybělo více branek a soupeři jsme dopřáli až příliš mnoho šancí, ale myslím, že ve třetí třetině už to bylo opravdu povedené. Jsem rád, že jsme nastříleli pár gólů navíc, také díky nim máme ze zápasu lepší pocit," uvedl finský kapitán Marko Anttila.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Finský obránce Mikko Lehtonen slaví gól.

"Pořád se zlepšujeme. V podobném turnaji se potřebujete zlepšovat každým dalším utkáním a já si myslím, že jsme na dobré cestě," dodal útočník Atte Ohtamaa.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním
Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Tampere):
Maďarsko - Finsko 1:7 (0:1, 1:1, 0:5)
Branky a nahrávky: 27. Sebök (Pozsgai, Galló) - 13. M. Lehtonen (Rantanen, Ohtamaa), 24. Kakko (Armia, Suomela), 41. Ohtamaa (Rantanen, Manninen), 44. Hartikainen (Rantanen, M. Lehtonen), 47. Kapanen (Kakko, Suomela), 55. Merelä (Friman, Björninen), 60. Armia (Määttä, Olkinuora). Rozhodčí: Hribik (ČR), Fernandez (USA) - Constantineau (Fr.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 6:0. Využití: 0:3. Diváci: 11.547.
Maďarsko: Bálizs - Fejes, Stipsicz, Hadobás, Szabó, M. Horváth, Kiss, Garát, Pozsgai - Galló, Hári, Sebök - Erdély, Bartalis, Sofron - Terbócs, Papp, G. Nagy - Vincze, K. Nagy, Csányi. Trenér: Constantine.
Finsko: Olkinuora - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, Suomela, Armia - Kapanen, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Merelä. Trenér: J. Jalonen.

Reklama