Hlavní obsah

Kanada - Finsko 4:1SESTŘIH: Kanadská odplata dokonána. Obhájci trofeje na MS končí

Aktualizováno

Reprízu loňské bitvy o zlato zvládli ve čtvrtfinále mistrovství světa lépe hokejisté Kanady. Obhájce titulu Finy porazili v Tampere 4:1 a v semifinále vyzvou tým druhé pořadatelské země Lotyšsko, které po výhře 3:1 vyřadilo Švédy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS Kanada - FinskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Kanaďané skórovali v každé třetině a na začátku třetího dějství měli k dobru tříbrankový náskok. Mezi střelce se zapsali Jack Quinn, Samuel Blais a Michael Carcone. Gólman vítězů Samuel Montembeault inkasoval až při hře domácích bez gólmana v končící 57. minutě, kdy ho připravil o nulu Teemu Hartikainen, postup zámořského týmu pak pojistil kapitán Tyler Toffoli.

Hned ve čtvrté minutě se provinil proti pravidlům Myers, ale Seveřané nabídnutou možnost k vedoucímu zásahu nevyužili. Kakko prověřil Montembeaultovu pozornost, ale stavem nepohnul.

Foto: David Taneček, ČTK

Repríza loňského finále mezi Kanadou a Finskem.

Podařilo se to naopak Kanaďanům. Crouse v osmé minutě vyslal chytře přihrávkou o hrazení na zteč Quinna, jehož nezastavil bránící Ohtamaa a strážce finské branky Larmi poprvé inkasoval. O chvilku později mohl zvýšit produktivní kanadský bek Weegar, jenže Larmi byl proti.

Další velkou příležitost Kanaďanů měl v polovině zápasu mladík Fantilli, když najížděl na Larmiho sám z úhlu, ale zakončením mezi betony ho nepřekvapil. Kanaďany to nemuselo mrzet dlouho. Jen minutu poté zavěsil pod horní tyčku po přečíslení dvou na jednoho Blais.

Finové měli jedinečné příležitosti na to, aby ještě do druhé přestávky manko snížili. Nejprve nedotáhl bekhendové zakončení sólového úniku Kakko a po něm neuspěl v minisouboji tváří v tvář Montembeaultovi ani Kapanen.

Elán a snahu Finů vrátit se do zápasu zmrazil hned ve 43. minutě Carcone, jenž zakončil povedenou souhru Kanaďanů, kteří domácí tým zcela rozebrali a výrazně se tak přiblížili postupu do medailových bojů.

Foto: David Taneček, ČTK

Kanadští hokejisté se radují z gólu na 1:0 ve čtvrtfinále proti Finsku.

Seveřané byli nuceni hodně otevřít hru a nechybělo mnoho, aby je při jednom z kanadských kontrů nachytal Toffoli. Ačkoliv se Finové dál snažili najít cestu, jak dostat kotouč za Montembeaultova záda, vše bylo dlouho marné.

Tři a půl minuty před koncem odvolali gólmana a záhy slavili gól naděje, když Montembeaulta připravil o čistý štít důrazný Hartikainen, jemuž se opakovanou dorážkou podařilo propasírovat kotouč za čáru skulinkou u bližší tyčky. Jen o 50 sekund později však trefil prázdnou branku Toffoli.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále (Tampere):
Finsko - Kanada 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 57. Hartikainen (Rantanen, M. Lehtonen) - 8. J. Quinn (Crouse), 31. Blais (Neighbours, Barron), 43. Carcone (Weegar, Middleton), 58. Toffoli. Rozhodčí: Holm (Švéd.), Hribik - Hynek (oba ČR), Briganti (USA). Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 11.529.
Finsko: Larmi - Ohtamaa, M. Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kapanen, Suomela, Kakko - Armia, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.
Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron - Fantilli, Glass, Lucic - J. Quinn, Laughton, Crouse - Blais, Krebs, Neighbours - Toffoli, McBain, Carcone. Trenér: Tourigny.

Reklama