Hlavní obsah

Hokejové mistrovství světa se bude příští rok konat v Rize a Tampere

Hokejové mistrovství světa se bude v příštím roce konat v Tampere a Rize. Kongres mezinárodní federace IIHF dnes podle očekávání schválil společnou finsko-lotyšskou nabídku a zároveň rozhodl, že v roce 2026 se světový šampionát uskuteční ve Švýcarsku. Hrát se má v Curychu a Fribourgu.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Domácí fanoušci na hokejovém MS ve finském Tampere.

Článek

Podle původních plánů mělo v příštím roce MS hostit Rusko, ale kvůli invazi na Ukrajinu o něj přišlo. Finsko a Lotyšsko byly jedinými kandidáty, kteří projevili zájem nahradit Petrohrad. O kandidatuře uvažovalo i Slovinsko společně s Maďarskem, jehož svaz ale nezískal vládní záruky a od kandidatury začátkem týdne ustoupil.

V Tampere se tak mistrovství uskuteční dvakrát po sobě, letošní šampionát pořádá Finsko a hraje se i v Helsinkách. Stejně jako letos by se i v příští sezoně měly medailové zápasy uskutečnit v nové Nokia areně.

"Je to privilegium a jsme vděční, že můžeme společně hostit mistrovství světa v roce 2023," uvedl prezident Finské hokejové asociace Harri Nummela na webu IIHF. "Jsme rádi za důvěru, kterou jsme dostali a jsme připraveni uspořádat mistrovství s nejlepšími podmínkami pro týmy a nejlepší atmosférou pro fanoušky," doplnil jej šéf lotyšského hokeje Aigars Kalvitis.

5 na 5 - Hodnocení čtvrtfinálového zápasu s Německem v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

V Rize se vrcholný hokejový turnaj konal loni, s ohledem na covidovou situaci ale bez přítomnosti diváků v arénách nebo jen s jejich omezeným počtem. Již potřetí v historii by se MS mělo konat v areně Riga, která má kapacitu 9550 diváků. V Tampere může na jeden zápas přijít až téměř dvanáct tisíc fanoušků. Obě města jsou od sebe vzdálená 501 km. Týmy, které se budou muset přesouvat na čtvrtfinále, tak čeká sedmdesátiminutový let.

O finsko-lotyšské nabídce kongres nehlasoval, neboť byla jediná. Stejný případ byl i s volbou pro rok 2026, kdy se o turnaj ucházeli jen Švýcaři. V zemi Helvétského kříže se mělo MS konat v roce 2020, ale kvůli koronavirovým opatřeném byl šampionát zrušen. Hrát se bude ve Fribourgu a v Curychu, kde se v nové budované aréně uskuteční medailové boje.

Již dříve bylo rozhodnuto, že v roce 2024 se MS uskuteční v České republice o rok později bude turnaj hostit společně Švédsko a Dánsko.

Reklama

Související témata: