Hlavní obsah

Jágr: Že přijede Pastrňák z NHL a bude na MS dominovat? Není to pravda!

Pochopitelně že pozorně sleduje probíhající mistrovství světa ve Finsku. Jaromír Jágr však nekouká jen na zápasy zatím trápící se české hokejové reprezentace, dost často televizi zapíná i na souboje papírových outsiderů. „Spíše jsem se díval na nebudu říkat horší mužstva, ale ta, se kterými nikdo nepočítá, že by se mohly umístit vysoko. Takže koukám na Francii, Rakousko...,“ prohlásil 50letý hrající majitel kladenských Rytířů.

Že přijede David Pastrňák z NHL a bude na MS dominovat? Není to pravda, říká Jaromír JágrVideo: Sport.cz

 
Článek

Proč právě zápasy hokejových trpaslíků?

Kdyby tam náhodou byl nějaký hráč, který by se nám hodil do Kladna, kdyby byl volný. Musím říct, že tyhle týmy mě mile překvapily. Hrají disciplinovaně, s dobrou obranou a je tam spousta kvalitních hráčů. Vidíme, že hokej je jen o detailech a každý může porazit každého.

Už jste si někoho vyhlédl?

Našel jsem tam spoustu hráčů. Líbili se mi skoro všichni, kteří hrají za Rakousko, Francii. Opravdu to jsou dobří hráči a i typově, které mám rád - silní na puku, v osobních soubojích. Nemusíte jít vyloženě do rychlosti. To je hokej, který preferuju a chci, abychom (v Kladně) hráli. Hledám hráče hlavně pro silový hokej.

České hokejisty čeká na MS důležitý duel s Lotyšskem. Co radí národnímu týmu experti Radek Duda a Jan Škvor?Video: Sport.cz

Pojďme k české reprezentaci. Nejste z jejích výkonů zklamaný?

Z mé zkušenosti vím, že zajíci se počítají po honu. Fanoušci českého hokeje by si samozřejmě přáli, aby mužstvo přijelo na mistrovství světa a od začátku všechny zápasy vyhrávalo. I ten poslední ve finále. Realita je samozřejmě úplně jiná, týmy jsou vyrovnané. Během své kariéry jsem byl v mužstvech, kdy jsme měli problémy se vůbec dostat ze základní skupiny, a nakonec jsme vyhráli. Na druhou stranu jsem byl i v týmech, kdy jsme prohráli jen jeden zápas a skončili třetí. A hráli jsme nejlepší hokej. Je to o detailech, o štěstí.

Takže stále věříte, že se vše otočí k lepšímu?

Věřím, že se mužstvo dá dohromady a bude odevzdávat lepší výkony než doteď. Teď nic nerozhoduje. Nejdůležitější je dostat se mezi čtyři ve skupině a postoupit do vyřazovacích bojů.

Cítíte ale, že euforie fanoušků po dvou vyhraných turnajích Euro Hockey Tour je nyní tatam?

Fanoušci jsou vždy natěšení. Víceméně vše posuzují podle posledního zápasu, Když vyhraješ poslední, jsi nejlepší, když ho prohraješ, jsi nejhorší. Tak to ale není. Nemusíme chodit daleko. Kanada loni na MS prohrála první tři zápasy a stejně nakonec byla šampionem. Se štěstím se dostali do vyřazovacích bojů a vyhráli. Vše je možné a záleží jen na hráčích, jak se z toho oklepou a půjdou do dalších bojů.

Pomůže hodně David Pastrňák?

V současnosti je to náš suverénně nejlepší hokejista. Každý takový hráč pomůže. Bude záležet, jestli je stoprocentně zdravý. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že opravdu není jednoduché hrát mistrovství světa. I když hraješ NHL a jsi jeden z nejlepších na světě. Není to jednoduché. Hráči se na tebe soustředí, nikdo ti nedá nic zadarmo. Jestli si někdo myslí, že přijede z NHL a bude tady dominovat, tak to není pravda. Vím to ze své zkušenosti. Bylo několik turnajů, kdy jsem se vyloženě trápil a byl jsem rád, že jsem byl alespoň trochu platný pro mužstvo.

Což nyní poznávají Tomáš Hertl s Jakubem Vránou, kteří se hodně trápí...

Není to snadné. Oni to vědí. Jde spíš o to, že NHL má punc dokonalosti. Nevím, jestli to udělali novináři nebo fanoušci. NHL je nejlepší soutěž na světě, ale to, že ji hraješ, ještě neznamená, že když přijedeš na turnaj, budeš stoprocentně dominovat. Jsou to vynikající hráči, rozdíloví, ale vše se musí sejít. Není jednoduché, když ze dne na den musíš přicestovat a hrát na daleko širším kluzišti. Není to stejné, na co jsi zvyklý během své kariéry nebo celého roku. Aklimatizace vezme čas. Neznamená to, že Hertlík nebo Kuba Vrána nerozhodnou v nejdůležitějším zápase.

Tím může být už večerní souboj s Lotyšskem. Radši ani nedomýšlet, co by nastalo v případě prohry...

Každý zápas je důležitý. I já jsem to zažil. Třeba v roce 2010 v Německu, kdy jsme potřebovali vyhrát poslední tři zápasy skupiny, abychom se dostali do play off. Povedlo se nám to a už jsi na vítězné vlně. Už to s tebou jede. To si myslím, že byl klíč k úspěchu. Kdybychom možná nehráli poslední tři zápasy o všechno, nikdy bychom se v roce 2010 nestali mistry světa.

Slovensku patří budoucnost hokeje. Ukáží to na příštích draftech. V Česku musejí přijít velké změny. Diskuze v PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

Ze současného kádru u toho před 12 lety byl jen Roman Červenka. Co říkáte na jeho současnou formu?

Vůbec mě nepřekvapuje. Červus byl vždy vynikající hráč. Myslím si, že byl od fanoušků až nespravedlivě kritizovaný. Vypadalo to, že když nebyl národní tým úspěšný, hodili to na Romana. Teď znovu dokazuje, že je vynikající hráč. Hlavně si to zaslouží. Co já jsem ho zažil a věřím, že to dělá doteď, tak se snaží udržet pořád v top formě, trénuje navíc. To nejdůležitější; tedy talent a tvrdou práci; on má.

Navíc si výborně sedl s Matějem Blümelem...

Celá lajna hraje velice dobře, režíruje to Krejča s Červusem. Hrozně důležité je, že dokáží zpomalit a udržet puk. V tom vynikne Blümel, který jde v rychlosti do stojících hráčů. Kombinace této lajny je vynikající, i když nevíme, jak se poskládají teď, když přišel Pasta. Takové složení by ale mělo být i v jiných lajnách. Ne všichni si vyhovují. Myslím, že by stálo za to zkusit to proházet. Člověk nikdy neví a může to zjistit během jedné třetiny, že chemie funguje mezi hráči, o kterých si to nemyslel.

Vy se chystáte vyrazit do Tampere?

Chtěl jsem se jet podívat, ale nemám na to čas.

Chápu, Kladno vás dost zaměstnává. Už víte, kdo se po Davidu Čermákovi stane novým trenérem?

Až budeme mít nějaké informace, sdělím vám je. Zatím je příliš brzo něco zveřejňovat. Není kam pospíchat, je letní příprava, kterou si stejně řídí kondičák a ten rozhoduje, co se bude trénovat. Po trenérovi samozřejmě koukám, ale nemyslím, že je potřeba panikařit.

Platí vaše slova vyřčená po sezoně, že až po letní přípravě se rozhodnete, jestli budete hrát i v dalším ročníku?

Po sezoně jsem začal trénovat, to ale neznamená, že se chystám na to, že budu stoprocentně hrát. Jsou jen dvě možnosti. Buď na to budu mít, budu se cítit dobře a mít pocit, že dokážu týmu pomoct. Pak se budu snažit udržet ve formě a hrát. Když ne, tak budu trénovat.

Reklama

Související témata: