Hlavní obsah

Červenka: Lidi jsou úžasní. Mají velkou zásluhu na tom, že jsme to zvládli

Jako kapitán dovedl tým před dvěma lety k bronzu, teď to Roman Červenka může ze stejné role ještě povýšit. Po čtvrtfinálové výhře nad Spojenými státy je před reprezentací závěrečný medailový víkend. A třeba zase pomohou i diváci. „Lidi jsou úžasní. Mají velkou zásluhu na tom, že jsme takový zápas dnes zvládli. Ta atmosféra vás nenechá vypnout ani na chvilku,“ říkal.

Sestřih utkání USA - ČRVideo: Česká televize

 
Článek

Romane, jaký to byl zápas?

Krásný! I s tím výsledkem. Hrálo se do poslední vteřiny, a když zvládnete vyhrát takový zápas, je to příjemnější než vyhrát 5:0.

Pojďme to utkání rozebrat a začněme odzadu. Ve třetí třetině Amerika logicky tlačila, ale vy jste soustředěně bránili pásmo.

Věděli jsme, že se do nás budou tlačit. Ale taky jsme věděli, že mohou udělat nějakou chybu ve středním pásmu. Chtěli jsme být kompaktní, abychom hráli pospolu, abychom si pomohli a puky chodily jednoduše ven. Když jsme byli v útočném pásmu, tak jsme chtěli puk podržet. A když přišla šance, tak do ní jít. Vcelku se nám to dařilo. Samozřejmě se do něčeho Američané dostali, ale neodehráli jsme to špatně.

První dvě třetiny vás zase zdobil pohyb.

Jo. Hrajete čtvrtfinále doma, bylo to úžasné. Gól nás dostal na koně, najednou vedete a hraje se trošku lépe. Můžete si na určité věci počkat. Snažili jsme se dělat krátká střídání, aby se tam nikdo neuvařil a jít střídání po střídání. A dotáhnout to tam, kam jsme to dotáhli.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Řeknu: Lukáš Dostál.

Odpovím: Vynikající! Co jiného říct, když gólman udrží nulu ve čtvrtfinále. To by bylo špatné, kdybyste toho nevyužil. Dali jsme šťastný gól, ale padl tam. Pak to Dosty zavřel a jdeme dál.

Jsou to necelé tři týdny od zpackaného turnaje v Brně. Jak jste jako kapitán hrdý na tým, kam se posunul?

Myslím, že je to cítit. Budujeme to nějakou dobu. I během šampionátu jsme měli horší chvilky, ale dokázali jsme se z toho dostat. Teď přijeli kluci, tým je ještě silnější a psychicky je znát, že tady máme takové hráče. Navíc je vzadu Dosty.

Je známý příběh Pavla Zachy, který se dříve omlouval z reprezentace. Teď dal jediný gól, co říkáte na ten osud?

Je super, že ho dal. Já bych na spekulace lidí nedal, Zachič výborně od prvního dne zapadl do týmu. Jsem rád, že ho dal on. Je to skvělé, že si můžeme o medaile zahrát.

Provokovali Američané? Třeba Tkachuk?

Gudy se o něj postaral. Nebylo to nic hrozného. Čekal bych od nich i víc, nebylo to nic extra. Nahrával tomu výsledek, nikdo nechce udělat zbytečný faul. Je to tenký led. Gudy tam s ním párkrát něco měl, my jsme se snažili soustředit na sebe.

Taky bylo vidět, že vás na střídačce zaujal sestřih Gudasových šarvátek.

Víme, jak Gudy umí být nepříjemný, tak si tam nějaký souboj užili. Ale člověk se musí pořád soustředit na další střídání.

Jak moc vás mrzelo břevno, které jste ve druhé třetině trefil?

Mrzelo. Hlavně kvůli tomu, že by to bylo na 2:0. Cítil jsem, že mi to z hokejky dobře vyletělo. Ale bohužel.

Třeba to přijde v semifinále.

Kéž by! Mrzelo to, protože by to pomohlo týmu a bylo by to klidnější. Ale teď je jedno, kdo to tam dá a jak. Hlavně aby po zápase hrála hymna.

Co říkáte na Švédsko jako semifinálového soka?

V semifinále nebudete mít lehkého soupeře. Víme, že Švédi mají vynikající tým, ale Amerika ho měla taky. Připravíme se a dáme do toho všechno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.