Hlavní obsah

Kam s ním? Pastrňáka by měl Boston uvolnit, ale pak nastává nerudovská otázka

Národní tým se na světovém šampionátu ve Finsku ocitl ve fázi hledání. Nedělní porážka se Švédy přiměla trenéry českých hokejistů najít funkčnější podobu útoku. Do toho přichází jiskérka naděje z Bostonu, protože David Pastrňák podle zpráv svého agenta nakonec dosáhne svolení klubu, aby ho pustil na mistrovství světa. Přestože údajně hrál play off pod injekcemi.

Úchvatný comeback Davida Pastrňáka v NHL. Úryvek z pořadu Příklep na Sport.cz.Video: Sport.cz

 
Článek

Tampere (od našich zpravodajů) - Nikdo z reprezentace ale zákulisní dohady zatím nepotvrzuje. Generální manažer Petr Nedvěd v úterý dopoledne zůstal schován za zdmi hotelu, do Nokia Areny vůbec nepřijel a o situaci kolem doplnění týmu z NHL chce informovat až dvě hodiny před odpoledním zápasem s Rakouskem.

„Všichni bychom si přáli, aby Pasta dorazil. Chuť přijet má, chce reprezentovat. V klubu má silné slovo, ale určitě rozhodne i postoj doktora a generálního manažera. Teprve uvidíme, jestli se na tom něco nezměnilo," prohlásil Nedvěd už v neděli. Pokud by Pastrňák na šampionát přijel, nabízí se nerudovská otázka: Kam s ním?

Také podoba sestavy ke třetímu vystoupení národního týmu zůstává zahalena tajemstvím. Každopádně ranní rozbruslení od 9.15 h absolvoval i Michal Kempný, který dorazil do dějiště turnaje v pondělí pozdě večer a trochu nečekaně se dohodl s trenéry, že nastoupí už do dnešního utkání. Češi by tak v něm měli točit osm obránců, ale pro kouče Kariho Jalonena bylo spíš zásadní otázkou, jak probudit nefungující lajny.

Při nepříznivém průběhu duelu se Švédskem překvapilo i některé hráče, že Jalonen neudělal nějaký zásah do sestavy a stále věřil původní volbě. Na Rakušany se už dá očekávat nějaký plán B. „První útok Blümel, Krejčí, Červenka hraje výborně. V ostatních lajnách bychom rádi udělali nějaké změny," sdělil jen asistent kouče Libor Zábranský.

Jinak trenéři pracují v režimu přísně tajné a v kabině požádali i hráče, aby info o sestavě zůstávalo vnitřní záležitostí. Nahrává jim skutečnost, že tréninkovou halu v podzemí nemůže kvůli proticovidovým opatřením nikdo navštívit. Takže se ani nedozvíte, co si tam mužstvo vyzkouší. Reálná informace se objeví až hodinu před zápasem, kdy se musí zveřejnit oficiální zápis pro utkání, z nějž lze vyčíst chytajícího gólmana i složení jednotlivých lajn.

V rovině mediálních spekulací jsou tak úvahy, jestli oddělit dosud gólově mlčící posily z NHL Jakuba Vránu s Tomášem Hertlem. „Musíme a budeme na to reagovat," pronesl Zábranský. Různé indicie naznačují, že k centru Hertlovi se posune na levé křídlo další hráč ze zámoří Simon.

Na pravou stranu se do tohoto útoku výhledově může počítat právě s Pastrňákem, pokud Jalonen odolá pokušení navázat na bývalou spolupráci z Bruins s Krejčím a nebude chtít trhat zatím jasně nejproduktivnější útok.

Proti Rakušanům by vedle Hertla se Simonem mohl zaskočit Flek nebo ještě přijde last chance pro Vránu. Pokud ne, dá se předpokládat přesun detroitského útočníka ke Špačkovi se Stránským, jejichž produktivita je ale zatím také prachmizerná.

Vzhledem k tomu, že je k dispozici zatím jen dvanáct útočníků zapsaných na soupisku, tak do čtvrté řady vycházejí H. Zohorna, Černoch, Smejkal, přičemž prvně jmenovaný je asi nejblíž tomu, aby ztratil místo v sestavě v případě posílení národního týmu z Bostonu. K němu ale nedojde dřív než ve čtvrtek večer před zápasem s Lotyši.

Reklama