Hlavní obsah

Knot bere rok na farmě v Americe jako vystřízlivění. Teď je realista a hledá flek v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrál si na nepovedené olympiádě v Pekingu a pak na víc než rok „zmizel" z povědomí širší hokejové veřejnosti. O bronzový šampionát v Tampere ho totiž připravilo zranění, následně se obránce Ronald Knot i v relativně pokročilém věku pokusil prorazit v NHL, aby pak dlouhé měsíce zůstal uvězněn jen na farmě Arizony v AHL. „Nechci říct, že by to bylo zklamání, ale spíš vystřízlivění," říká 28letý bek, který se teď s reprezentací připravuje na světový šampionát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ronald Knot na archivním snímku ještě v dresu Liberce.

Článek

A hraje navzdory tomu, že kontrakt na další ročník nemá. Arizona už o něj nemá zájem a on jako realista tuší, že se nejspíš ani jiný zájemce v zámoří nenajde, a tak se rozhlíží po evropských ligách včetně extraligy. Jen KHL, kde působil před cestou do Ameriky, zavrhuje.

A možná i případná účast na šampionátu by mu mohla otevřít u některých klubů dveře, podobně jako v to doufá další „nezaměstnaný" v českém výběru útočník Martin Kaut. „Pomoct to může, ale zase věřím tomu, že pokud bych byl pro někoho zajímavá akvizice, tak mě trenéři i manažeři znají. Ví, jak hraji a v dnešní době není problém se podívat na videu na nějaké moje zápasy. Ale mezinárodní scéna je hodně ceněná, takže i mistrovství světa je jedna z variant, jak se ukázat."

A že nemá smlouvu a případným zraněním v reprezentaci riskuje, že by mu případní zaměstnavatelé nedali práci? „Tak jsem to vůbec nevnímal. Kvůli zranění jsem nedostal loni možnost zabojovat o mistrovství, což mě mrzelo. Teď se cítím výborně a věřím, že si trošku spravím chuť po sezoně," popisuje Knot.

Své zámořské anabáze nelituje. Bere ji jako zkušenost, poznání jiného hokejového i životního stylu a taky pochopil, že v NHL vládne byznys. Že „postarší" chlapík s dvoucestným kontraktem není pro hlavní tým úplné terno. „Je tam strašně moc aspektů, které ovlivňují, jestli se vám podaří dostat nahoru, nebo ne. Třeba délka smlouvy. Já ji měl na rok, takže od určitého momentu, když už ví, že s vámi nepočítají pro příští sezonu, tak pro ně nejste zajímavým artiklem, aby vás vytáhli nahoru. Ta politika je tam přísná a neúprosná," líčí.

Daniel Voženílek z Třince už trénuje s reprezentací. Oslavy titulu byly neskutečné, únava je veliká.Video: Sport.cz

I z těchto důvodů je realista, ne naivka, který by snil, že od jiného zámořského klubu přilétne exkluzivní nabídka. „Viděl jsem, že spousta věcí už pro mě není. Je tam hodně cestování a mně už není dvacet. Mám rodinu, děti a musím koukat, aby i ta byla spokojená. Je to soukolí věcí, které by musely do sebe zapadnout. Už se nebudu za každou cenu hnát, abych příští rok strávil zase v Americe na farmě. Musela by to být opravdu nějaká dobrá nabídka, ideálně samozřejmě jednocestná, ale vím, v jaké situace se nacházím, a tak tomu moc velkou šanci nedávám."

Už čtvrteční zápas proti Finsku v rámci Euro Hockey Tour v Brně napoví, jak moc je Knot nominaci na mistrovství blízko. A jak moc by mohl zaujmout sondující manažery...

Reklama