Hlavní obsah

Krejčík má zlomený nos. Finále hrát chce, Češi mlží: Zdraví je na prvním místě

Aktualizováno

Byla to pořádná šlupka. Střela švédského obránce Rasmuse Dahlina ve včerejším semifinále trefila Jakuba Krejčíka přímo do obličeje. Český hokejový obránce nechal na ledě několik krvavých skvrn a rovnou zamířil do kabin na šití. Utkání dohrával s ochrannou mřížkou. Pozápasové rozhovory pochopitelně odmítl a zamířil rovnou do nemocnice. Diagnóza očekávaná, zlomený nos. Přesto je pravděpodobné, že ve finále chybět nebude. „Kuba chce hrát. Ale samozřejmě zdraví je vždycky na prvním místě a podle toho se zařídíme. Je v péči lékařů,“ uvedl asistent trenéra Jiří Kalous. Realizační tým už však místo nemocného Jakuba Fleka dopsal na soupisku beka Jana Ščotku.

Sestřih zápasu Švédsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

V nejdůležitějších utkáních sezony se většinou zdravotní stav hráčů tají, tady však Krejčíkovu diagnózu nepřímo „propálila“ hráčova manželka. „Mrzí nás, že má zlomený nos. Pro nás je hrdina, že i přes to stejně nastoupil,“ líčily v rozhovoru pro Český rozhlas Krejčíkovy sousedky Jana a Agáta, které se s jeho manželkou dobře znají. „Ale není to tak vážný, když dokončil zápas,“ řekla Jana.

Pro český výběr je zranění 32letého sparťanského obránce samozřejmě komplikací. „Utrpěl zranění v obličeji. Od toho momentu je v péči lékařů, doktoři se o něj starají. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet a jaký bude jeho stav před utkáním, jestli mu umožní nastoupit. Prostor zatím máme, ale roli bude hrát každá minuta,“ prohlásil asistent Kalous.

Živě z dějiště hokejového mistrovství světa - 26. 5. 2024Video: Sport.cz

Češi se navíc budou s jistotou muset obejít bez dalšího z beků zkušeného Jana Rutty, který dostal jednozápasový trest za faul loktem ve včerejším semifinále. „Trest až po konci odehraného utkání se nám samozřejmě nelíbí, ale bereme to jako realitu. Musíme si s tím poradit,“ uvědomoval si asistent trenéra Radima Rulíka.

Realizační tým se tak rozhodl jednat a nechtěl riskovat, že bude muset finále hrát na pět beků. Z náhradníků proto povolal Jana Ščotku, který s týmem trénoval do příjezdu posil z Bostonu, ale na soupisku se nevešel. Pravidla IIHF ovšem umožňují nahradit zraněné hráče, což Češi využili. Ščotka ovšem nevymění Krejčíka, ale nemocného útočníka Jakuba Fleka.

Foto: Profimedia.cz

Český obránce Jakub Krejčík se zakrváceným nosem během semifinále proti Švédsku na MS 2024 v Praze.

„Vzhledem k tomu, že Jakub Flek kvůli onemocnění nemůže pokračovat v turnaji, byl během dopoledne zahájen proces jeho nahrazení na české zápasové soupisce jiným hráčem. Lékařská komise mistrovství světa vše potvrdila ve zrychleném režimu a díky tomu jsme na českou soupisku mohli dopsat obránce Jana Ščotku, který tak může nastoupit do dnešního finále proti Švýcarsku,“uvedl manažer české reprezentace Milan Hnilička.

Varianta, že Krejčík do finále nastoupí pod prášky na bolest a s ochranným košíkem, tím však rozhodně nepadá. Když jde o zlato, i zlomený nos se dá vydržet.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.