Hlavní obsah

Máme důvod si věřit a snad to dobře dopadne, doufá Plekanec

Čtyři památná čtvrtfinále na velkých turnajích proti USA zažil coby hráč, teď Tomáš Plekanec přidá další v nové roli asistenta trenéra. Na předchozí úspěchy ani nezdary však vzpomínat nechtěl. „Je tady nějaká historie, ale teď je to úplně jiné mistrovství světa, jiné týmy, jiná situace,“ říkal po středečním tréninku. Co potřebují čeští hokejisté do čtvrtka vypilovat?

„Nějaké změny ve složení formací tam jsou,“ říká Tomáš Plekanec. Varování z předchozích čtvrtfinále? „Je jiná situace, máme důvod si věřit!“Video: Sport.cz

 
Článek

O soupeři jste se dozvěděli včera večer. Jaká byla reakce?

Dopadlo to, jak to dopadlo. My jsme nijak nepřemýšleli, koho bychom mohli dostat. Prostě na nás někdo vyšel a připravíme se na to. Snad to dobře dopadne.

Co od Spojených států očekáváte?

Bude to rychlý zápas, který bude podobný tomu utkání s Kanadou. Rychle otáčejí puky, dobře bruslí, dobře hrají v tom svém systému a všichni přesně vědí, co mají dělat. Bude to podobné a my se na to musíme dobře připravit.

Sestřih utkání Kanada–Česko.Video: Česká televize

Skautoval někdo celou dobu i soupeře v Ostravě?

Někdo tam určitě byl, ale spíš je to o tom, abychom si to dobře prohlídli my tady. Máme tady i Pavla Grosse s Patrikem Augustou, kteří nám výborně pomáhají.

Jak je pro sebevědomí týmu důležité, že jste bodovali ve všech zápasech?

Myslím, že máme důvod si věřit, protože máme velmi dobrý tým a předvedli jsme velice kvalitní výkony. Víme, že můžeme odehrát skvělé zápasy proti skvělým týmům.

Ale také jste při hře pět na pět nedali silným soupeřům ani gól. Co je potřeba zlepšit?

Nedali, ale myslím si, že hra je dobrá. Je zapotřebí těch klasických věcí. Chodit do brány, mít hráče kolem ní, dohrávat tam puky. Ostatní týmy se v tom hodně zlepšily. Někdy je to i štěstí. Je třeba, aby vše klapnulo.

Na tréninku jste k bostonskému duu přiřadili Ondřeje Paláta místo Romana Červenky. Dá se z toho něco vyvodit?

Uvidíme, nějaké malé změny tam jsou. Nějak začneme a budeme na to reagovat podle průběhu zápasu.

“ Jsme hrozně pozitivní,“ zdůrazňuje David Pastrňák. „Když podáme výkon, jakého jsme schopni, není tady moc lepších týmů!“Video: Sport.cz

Jak těžké je přemýšlet nad složením jednotlivých formací? Variant je nespočet.

Nechceme to úplně rozsypat. Je tam spousta dobrých věcí. Je to spíš o tom, abychom měli varianty, které se dají použít. Bavíme se o tom a věřím, že dojdeme ke shodě.

Nepřemýšlíte, jak více využít Martina Nečase, jehož výkony se stále zlepšují?

Uvidíme. Jsou samozřejmě hráči s větším časem na ledě. Záleží na dané situaci. Neči je určitě skvělý hráč.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Hořkou porážku v pražském čtvrtfinále z roku 2004 si pamatujete? Víte, kde jste zápas sledoval?

Asi si to pamatuju, ale už je to strašně dlouho. Vždyť je to dvacet let. (usměje se)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.