Hlavní obsah

Osudové rozhodnutí ruské hvězdy: Domů už se nebudu moct vrátit, ví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože jsou v drtivé menšině, i mezi ruskými hokejisty působícími v NHL se najdou tací, kteří nesouhlasí s kroky své rodné vlasti a s válkou páchanou na Ukrajině. Dlouhodobým kritikem a odpůrcem Putinova režimu je hvězdný útočník NY Rangers Artěmij Panarin, do stejného tábora však patří i obránce Calgary Nikita Zadorov.

Foto: Profimedia.cz

Ruský obránce Calgary Flames Nikita Zadorov

Článek

Osmadvacetiletý rodák z Moskvy v rozhovoru s ruským youtuberem Jurijem Duděm, jenž má více než 10 milionů odběratelů, přiznal, že spolu s dalšími krajany-hokejisty založili skupinový chat na sociální síti Telegram s cílem dát do kupy i ostatní Rusy v NHL, aby se veřejně vyslovili proti válce. To se ovšem nepodařilo.

Iniciátorem akce byl gólman Floridy Sergej Bobrovskij. „Řekl nám: ‚Kluci, musíme držet pohromadě. Je to těžká situace a musíme se rozhodnout, co teď budeme dělat,‘“ vybavuje si Zadorov.

Padala řada návrhů, až přišel ten (Zadorov připouští, že jeho autorem mohl být on sám – pozn. aut.) učinit veřejné prohlášení odsuzující válku na Ukrajině. Jenže mezi hráči panovaly obavy ze ztráty víz; a to zejména v Kanadě, která se proti ruské agresi staví hlasitěji než USA.

Ve finále zůstaly na stole jen dvě varianty – buď „jsem proti válce“, nebo „politika do sportu nepatří“. Shoda nepanovala ani na jednom, a tak vše zůstalo u ledu.

„Rozdělili jsme se na dva tábory – tábor propagandy a tábor rozumu,“ připouští Zadorov.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alexandr Ovečkin v dresu ruské sborné

Proti válce se tak alespoň snaží vystupovat na sociálních sítích. Na rozdíl od většiny svých krajanů, kteří mlčí. Hvězdný kanonýr Washingtonu Alexandr Ovečkin pak na svém Instagramu dál sdílí coby profilový obrázek svůj snímek s Putinem.

„Je to jeho názor a mě se to netýká. Je to jeho volba. Respektuji ho jako jednoho z nejlepších ruských hokejistů v historii. Jsme kolegové, ale neshodneme se v politických a životních názorech,“ prohlásil Zadorov, jenž Rusko reprezentoval na dvou světových šampionátech včetně toho v roce 2019 na Slovensku, kde byl součástí sborné i Ovečkin.

Zadorov si je jistý, že v Rusku jsou sportovci pod velkým tlakem vládnoucí garnitury. To způsobuje, že z obav před následky raději mlčí i ti, kteří s válkou na Ukrajině nesouhlasí.

V téměř dvouhodinovém rozhovoru došlo i na to, jak bek Calgary vnímá, že hokejisté v KHL jsou nástrojem propagandy. Do určitých zápasů vyjeli hráči na ledovou plochu s písmenem „Z“ na dresu, to je symbolem podpory Ruska. „Rozumím tomu, že chtějí vydělat peníze pro své rodiny. Svět je někdy takový, že si musíte pošlapat své morální zásady, abyste si mohli dělat, co chcete,“ pustil se ostře do sportovců Zadorov.

Sám Zadorov se do Ruska poslední dva roky nevrací. Částečně z obav, že by musel narukovat do armády, ale hlavně na protest proti válce. „Je to nechutné. Jak bych mohl sedět v restauraci v Moskvě, zatímco jsou lidé bombardováni? To nedokážu. Byla by mi hanba,“ tvrdí.

Zároveň připustil, že si svými slovy nejspíš zavřel dveře do rodné země. „Jsem si moc dobře vědom následků, které mě teď možná čekají. Pravděpodobně se nebudu už moci vrátit zpět do země, kde jsem vyrůstal. A jsem na to připraven. Myslím ale, že je důležité, aby lidé znali můj názor. Chci především mladým lidem, ruským hráčům, ukázat, že je v pořádku o válce mluvit. Skutečně doufám, ale možná je to jen dětské přání, že má slova mohou v tomto světě něco změnit,“ dodal.

Reklama