Hlavní obsah

MS V HOKEJI: Češi ve čtvrtfinále, švýcarský triumf nad Kanadou. Lotyši i Švédové si zastříleli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejový světový šampionát měl v sobotu na programu devátý hrací den. Už dopoledne se v Rize představili čeští hokejisté, kteří po výhře 2:0 nad Norskem mají jistotu postupu do čtvrtfinále. Ve stejném čase ve finském Tampere dlouho vzdorovali Dánové Spojeným státům, zámořský celek si ale v závěrečné desetiminutovce zajistil vítězství 3:0. V tradičním odpoledním čase pak v souboji favoritů české skupiny porazilo Švýcarsko Kanadu 3:2 a stejně jako USA dosud neztratilo ani bod, v áčku přehrálo Finsko 3:1 Rakousko. Večer přinesl střelecké hody: Lotyšsko nadělilo debakl 7:0 Kazachstánu a Švédsko přejelo 4:0 Francii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Norsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Góly dali v úvodní třetině kanonýr Dominik Kubalík, který využil přesilovku pěti proti třem, a další útočník Jakub Flek. Brankář Karel Vejmelka udržel ve čtrnáctém utkání v národním týmu potřetí čisté konto. Norové měli ve druhé třetině 11 minut početní výhody, Češi ve třetí  osm, skóre se ale už nezměnilo.

V neděli se Češi utkají se Švýcary od 19:20 SELČ a vystoupení v základní skupině B zakončí v úterý od 15:20 SELČ proti Kanadě. Další vývoj ve skupině rozhodně o jejich nasazení od čtvrtečního čtvrtfinále a zda se na něj budou stěhovat do Tampere.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia před zápasy českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním, debatovat se bude o přestávkách i po skončení utkání.

Američané udrželi neporazitenost i v pátém utkání na šampionátu, i přes výraznou střeleckou aktivitu ale trvalo čekání na gól v Tampere 50 minut. Úvodní americká trefa definitivně zlomila odpor Dánů a USA přidaly do závěrečné sirény ještě další dvě branky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS USA - DánskoVideo: Česká televize

Hokejisté Finska v předposlednímu vystoupení v základní skupině A na mistrovství světa v Tampere porazili tým Rakouska 3:1. Suomi v sobotu na domácím ledě rychle vedli gólem Kapanena, Rakušané ale dokázali stejně rychle vyrovnat. Už v 8. minutě pak vstřelil vítěznou branku Finů Suomela a těsný náskok pojistil až v závěru utkání třetím gólem Oksanen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Rakousko - FinskoVideo: Česká televize

Sobotní šlágr skupiny B na mistrovství světa v Rize mezi hokejisty Kanady a Švýcarska ovládli hráči Helvétského kříže. Zámořští hokejisté sice vstřelili první gól, precizní Švýcaři ale dokázali vývoj otočit ve svůj prospěch a slaví výhru 3:2. Jako jediní ve skupině tak dosud neztratili ani bod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Kanada - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Rozjeté Lotyšsko zničilo Kazachstán sedmigólovým debaklem a upevnilo si čtvrtou pozici v tabulce skupiny B se šestibodovým náskokem před pátým Slovenskem. K postupu do čtvrtfinále potřebuje získat bod z úterního závěrečného utkání základní skupiny B se Švýcarskem, nebo jakoukoliv ztrátu Slovenska se Slovinskem či Norskem. Kazachstán přišel o naději na účast v play off a ještě nemá jistou záchranu mezi elitou, před posledními Slovinci má však náskok čtyř bodů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Lotyšsko - KazachstánVideo: Česká televize

Švédsko zdolalo v základní skupině A v Tampere Francii 4:0, i po pátém utkání zůstalo neporaženo a má jistý postup do čtvrtfinále. Seveřané všechny góly vstřelili už v první třetině. Dvakrát skóroval útočník Fabian Zetterlund, tři nahrávky zaznamenal obránce Henrik Tömmernes. Druhé čisté konto na šampionátu uhájil Lars Johansson.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Švédsko - FrancieVideo: Česká televize

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina A (Tampere)
USA - Dánsko 3:0
Branky: 50. Gauthier, 56. Tuch, 60. Grimaldi.
Rakousko - Finsko 1:3
Branky: 5. Zwerger - 2. Kapanen, 8. Suomela, 59. Oksanen.
Švédsko - Francie 4:0
Branky: 2. Lindholm, 10. a 20. Zetterlund, 17. Berggren.
Skupina B (Riga)
Norsko - Česko 0:2
Branky: 13. Kubalík, 19. Flek.
Kanada - Švýcarsko 2:3
Branky: 30. Toffoli, 57. Carcone - 34. Hischier, 37. Simion, 53. Ambühl.
Kazachstán - Lotyšsko 0:7
Branky: 16. Bukarts, 18. Batna, 22. Dzierkals, 30.a 52. Abols, 40. Indrašis, 50. Daugavins.

Reklama